Un momento del pregón de Miquel Àngel Llonovoy, en La Misericòrdia durante el inicio de la Setmana del Llibre en Català. | M. À. Cañellas

TW
7

A Miquel Àngel Llonovoy, creador multidisciplinar, abrió la Setmana del Llibre en Català encargándose del pregón de este encuentro literario en la Capella de La Misericòrdia, caracterizado como el beato Ramon Llull, embutido en un traje negro a rayas, irónico y beligerante contra la política del Govern.

«No és fàcil ser mallorquí... actualment, per poder viure aquí has de saber llatí! (...) El passat mes de gener l’Excel·lentíssim Ajuntament va celebrar les festes del poble sense la gent! E qui li qual: les festes «populars» de Sant Sebastià. Populars... Tuadell! Van ser tan populars que només hi eren ells!».

Ante una sala abarrotada, aportó dosis cómicas en su discurso. Frente a una frase de Ramon Llull, «Si no ens entenem pel llenguatge, entenem-nos per l’amor», saludó a los presentes con una extensa barba postiza y se deshizo de ella al iniciar su intervención. Aludió a la localización del encuentro. «Per evitar malentesos la cosa no s’ha fet en el Palau de Congressos. Un edifici que, per cert, ja són a punt d’acabar. Vull dir, d’acabar amb la meva paciència!».

El artista también atacó a la política lingüística del Govern: «Per tal d’escoltar tothom i passar una bona estona un any, vaig organitzar una taula rodona... i, és clar, tot d’una en va venir un d’es Círculo! Idò, aquest bergant encara està enfadat! Perquè a la presentació per picar, no hi havia res salat! –Queremos berberechos! No, palabras!».

Llonovoy manifestó su apoyo a los docentes. «Sort que hi ha molta gent decent... més de cent! Són docents. Dos-cents... o mil! I encara més, els que criden! El sistema és molt precari! Criden a l’apotecari».


Recomendó a los hoteleros la inclusión de un libro en cada balcón, «I si això és el que volen... que volin amb la imaginació!», y no olvidó la desaparición reciente de la editorial Moll. «I el que és molt trist, realment fatal, és quan es tanca tota una editorial».