Els secrets del contraban

Text: Bartomeu Homar Assessorament lingüístic: Àngels Àlvarez | 17/12/2010

Valorar:

preload
Al voltant de na Foradada, on hi hagué una gran activitat contrabandística.

Al voltant de na Foradada, on hi hagué una gran activitat contrabandística.

19-09-2010 | Grabriel Lacomba

“Es increíble la complicidad de todos los habitantes en este negocio, desde las clases más altas hasta las más bajas. Gentes para las cuales sería un caso de conciencia tocar una paja propiedad de otro no encuentran la menor objeción al fomento del contrabando”. Una vegada més, és l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria qui ens proporciona una valuosíssima informació sobre els fets i la gent de la nostra terra. Efectivament, no deim res de nou en afirmar que el contraban ha estat considerat una activitat popular, no delictiva o, a tot estirar, tolerada, almanco durant els dos darrers segles. Fins i tot, encara ara, quan se'n parla, maldament només sigui per recordar una anècdota, es fa amb un somriure, entre la complicitat i l'admiració als llavis. Pot ser que sigui exagerat afirmar que el contraban forma part de la nostra idiosincràsia com a poble, però no ho és tant dir que ha estat habitual per a moltíssimes famílies mallorquines durant dècades.

El Quarter dels Carabineros, que es va construir per combatre el contraban, s'edificà sobre uns terrenys cedits pel financer Joan March

El funcionament d'aquesta activitat comercial no és nou ni el descobrirem ara. Es tracta d'introduir de manera il·lícita a Mallorca, és a dir, sense pagar els imposts corresponents a Hisenda, productes que després es vendran al mercat negre. Una forma de cometre un frau a l'Estat. Per a alguns, un delicte; per a uns quants, una manera ràpida de fer-se ric; per a la majoria, una manera de complementar uns sous quasi de misèria i contribuir així a l'economia domèstica.

Les mercaderies objecte de contraban eren de tot tipus, encara que les més habituals fossin el tabac, el cafè i el sucre, per aquest ordre. Però també el whisky i la ginebra, les pastilles de sabó, els electrodomèstics, televisors, peces de mecànica o, fins i tot, motos senceres.

La costa de la Serra de Tramuntana, per la seva particular orografia, ha estat un lloc propici per al contraban. Tanmateix, aquest no és un fenomen exclusiu de la Serra, ans al contrari, altres llocs de Mallorca, especialment la costa del sud, han estat testimoni d'aquesta activitat i, probablement, amb molta més intensitat i quantitat.

El procés sempre ha estat el mateix. Procedents de ports com Gibraltar, Alger, Tànger o Orà, les embarcacions arribaven a la costa mallorquina, on descarregaven de nit i en llocs inhòspits els bultos, que era com s'anomenaven els paquets que contenien el material de contraban.

A vegades se cercava algun punt de la costa amb la profunditat suficient per poder arribar a tocar la vorera i descarregar les mercaderies directament del falutxo a terra. Aquest és el cas de la zona coneguda com es Canyaret, entre el Port de Valldemossa i el Port des Canonge.

El més habitual era trobar un lloc de la costa arrecerat de la mar que permetés la descàrrega de la nau més gran a les barques més petites. A la costa de la Serra, el lloc més habitual era l'encisador paratge de na Foradada.

Quan arribaven a la costa, els bultos eren estotjats en llocs amagats que només coneixien algunes persones ficades en el negoci. Aquests punts eren coneguts com a “secrets”. El gènero romania en secret durant alguns dies, o el temps que fos necessari, fins que es decidia quin era el moment més adient i més segur per introduir-lo en el mercat.

El contraban ha deixat a la Serra nombroses petjades en forma de secrets, camins, topònims i construccions. Sens dubte, l'herència més vistosa de l'època daurada del contraban, que va tenir lloc durant la primera meitat del segle XX fins a mitjan dècada dels seixanta, la trobam al terme d'Escorca, a la possessió d'es Cosconar. Es tracta del Quarter dels Carrabiners, o dels Carabineros, així anomenat col·loquialment. És una caserna de dues altures i que està en procés de restauració. Fou construït l'any 1924 en uns terrenys cedits pel financer Joan March, paradoxes de la història. La seva missió era controlar, i impedir, l'activitat contrabandística en tota aquella zona.

Sigui el que sigui, els temps han canviat. Els contrabandistes d'avui ja no són figures quasi mítiques que coneixien tots els secrets de la costa i que abastien de cafè, tabac i sucre una societat que patia fam. Ara el cafè és perniciós, fumar s'ha prohibit i la societat pateix obesitat.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

paulino
Hace más de 7 años

Aquels records de miseri y pobresse del nostros avant pasats , que de no averni ni rodes de cotxo quels avian de comennar per anticipat y pagar per adelantad ,, Que ? encare no ha arribat? seuran perdudes pers cami, no y ya fa un parei de messos , aquell cortons de tabac que le esperaven en se pipe en se ma y lo mes esperat per tots aquella pedreta verde que eu era de bona, millor, que es tabac y baste que ni posiss una miquete que eu era de desitjade per molts de fumadors ,an aquells añys de estraperlo,carregar des secret , y a peu carregat dun feix a le esquena mirant per cade costat per no trobarte es sivils en record quem compta un com era alotod ,que carregat amb el feix a lesquena , entre alens, y pets sel troba per les vies del tren y tant va ser el susto que plega va fugir correntso pensant que se li avia aperegut una mopi l.homo del sac , que el sercave a ell per foterli dedins y el comptave als companys amb tote mena de detalls, esgleit, blanc com sa paret cade vegade que el recordave. Au ido un petit compta de Estraperlo per les festes de N,adal

Valoración:6menosmas

Tomàs
Hace más de 7 años

Al forasteret aquest que diu que els mallorquins som tots uns pirates, no va mal encaminat, però li dic ben clar si no li agrada carretera i manta i un respecte pels nostres padrins!!!!!

Valoración:1menosmas

Olga Cardener
Hace más de 7 años

Així doncs, els temps han canviat, així evolucionem a millor, llavors, no calen contrabandistes...tots hem de passar per la llei com iguals, i qui la salta la paga.

Valoración:3menosmas

Pedro
Hace más de 7 años

Vaya cantidad de chorradas de que si menorca o mallorca, yo soy menorquín y vivo en Mallorca desde hace muchos años, lo que hay que ser es más español y pensar que todos somos parte de un conjunto que se llama España y al que no le guste que se vaya fuera.

Valoración:0menosmas

march
Hace más de 7 años

muy bien dicho por menorquina..solo hay que ir abrir una cuenta en la banca march y ver las comisiones que te aplican,que estan fuera de mercado,para saber donde se han reciclado los contrabandistas mallorquines...

Valoración:1menosmas

oz
Hace más de 7 años

Los mallorquines sois todos unos piratas...

Valoración:-4menosmas

Tomeu
Hace más de 7 años

Menorquina no entens de sa missa sa meitat. San Joan tel pots quedar per a tu tota sola.

Valoración:6menosmas

menorquina
Hace más de 7 años

Ets mallorquins d´avui en dia encara són pirates:de ses comissions.No hi ha res a Mallorca que funcioni si no és a base de pagar un percentatge a algú.Però és inútil dir-lis que la resta del món no funciona exactament així perquè és un concepte que no entenen,i fan bó es"piensa el fraile que todos son de su aire".Res ha canviat amb ets mallorquins,ah,sí,que com anyoren Mallorca quan era per a ells,ara vénen a trepitgar-nos a Menorca sense contemplacions per Sant Joan i mos foten as carrer de ca nostra sense demanar si són ben vinguts o no perquè estàn convençuts de que amb doblers tot ho compren,i mai compraràn es nostro respecte ni consideració,que no es mereixen.Els tenim avorrits!

Valoración:-1menosmas

ramon
Hace más de 7 años

El contraban no era mes que una ajuda els problemes economics que patien moltes families mallorquines i baix sa meva opinio no feien mal a ningù. Ara be ni va ever que eu feren per enriquirse que no me pareix gens be. De totes maneres el contraban ha estat, continua y estara sempre entre nosaltres. Salud.

Valoración:7menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1