user J Mir | Hace 5 meses

Ni jo en cap moment he dit que ho fos, el que és evident es que durant l'edat mitjana fou l'estat hegemonic de la corona del rei d'Aragó (i de més bandes), que els catalans impulsaren la conquesta de Mallorca, en contra del criteri dels aragonesos, donaren suport a les aspiracions sobre Sicilia i a Pere el Gran en contra de França (i de Mallorca) a les vespres sicilianes, en contra del criteri d'Aragó que volia entregar el regne a un Anjou, que va estar al capdevant de la conquesta de Sardenya o de les gestes almogavers per orient etc, etc, etc només ho pot discutir que no llegeix gaire. I mentres Aragó posava el nom.... i poca cosa més -me sap greu pero tret de l'eximi Joan Fernandez de Heredia, vos costarà trobar un aragones medieval que es dedicas a una altra cosa que no fos barallar-se amb el rei de torn-. I si anam a la Corona de Mallorca, el regne de Mallorca era molt precari, en població i estructura perque Jaume I havia reforçat més Valencia (moneda, corts, furs de València...) així que si miram els personatges importants del periode independent, excepció feta de Ramon Llull (només faltaria), eren rossellonesos o montpellerins. Els nostres estimats reis no s'esfoçaren gaire en dotar d'un bon armaçó institucional perque tant enfora com vivien patien per si els hi fugia de les mans. Tot i això Mallorca va ser un port de primera magnitut en l'exploració atlàntica desde la mediterrania i aquest paper és indiscutible. No se tracta de ser més o manco catalanista, se tracta d'estudiar minimament la historia del moment i coneixer les dinamiques i hegemonies del poder medieval. També es ver que passada l'edat mitjana, Catalunya va esdevenir una merda.

Ryan de Palma Ryan de Palma | Hace 5 meses

J MirSegueix sense veure el Regne de Catalunya per cap banda …..

user J Mir | Hace 5 meses

Ni trec ni deix de treure, és evident que el títol de rei dona un cert estatus, pero no és la única forma de sobirania (a no ser que siguis castellà que llavors te penses que lo que passava allà servia per tot el mon) convé llegir a Maquiavel: "Tots els Estats i tots els dominis que han tingut i tenen imperi damunt dels homes han estat i son republiques ó principats. Els principats son hereditaris, dels que’n foren princeps per molt de temps els de la sang del seu senyor, o son nous. Els nous, o son nous del tot, com ho fou Milà per Francesc Sforza, o ho son com membres afegits | ajuntats, agregats a l’Estat hereditari del princep que’ls adquireix, com es are el regne de Napols al rei d’Espanya. Son aquets dominis talment adquirits que ó solen viure sota un princep ó avesats a ser lliures; i s’adquireixen amb les armes dels altres ó amb les propries, per llei de fortuna ó per virtut." Milà fou un ducat, Nàpols un regne, a algu li sembla que per aquesta raó Maquiavel (el gran recopilador de la ciencia política medieval i moderna) els tracti com categories distintes? A algú li sona això de Principat? Maquiavel ho està usant per identificar qualsevol estat sobirà hereditari. Potser convé recordar que l'unificador de Itàlia ho va fer amb el títol de rei (de Sardenya) pero que el lideratge d'aquella política la va dur el Piemont, que era una agrupació de senyories (amb diferents titulacions) a l'entorn de la casa de Saboia. Però be, estudiar no és un costum contemporani.

user S’Almogàver | Hace 5 meses

Som i serem. Rendirem lo nostro en esser morts. Vergonya!!

Ryan de Palma Ryan de Palma | Hace 5 meses

J MirEstau ben malalts els imperialistes catalans … , no sabeu d on treure un regne, si no te fies dels arxius historics espanyols , veten a França , Anglaterra i consulteu per alla . Patetic …..

user J Mir | Hace 5 meses

Els mallorquins ja navegaven per Anglaterra a la decada de 1270, i no en parlem pel nord d'Àfrica. Y si, Mallorca va donar nom a un regne català que tenia la cort a Perpinyà (Rosselló-Catalunya), d'on clares vegades els reis sortiren per venir a Mallorca, i per desgràcia va ser aniquilat pels aragonesos (així està be?).

Ryan de Palma Ryan de Palma | Hace 5 meses

OccitàNo puc estar més d acord !!!

user Occità | Hace 5 meses

Sa nostra història és apassionant, hauríem de fer una sèrie amb bon pressupost per divulgar-la, però és sospitós, els catalanistes sempre eviten xerrar del reine de Mallorca, sa seva autèntica història i sa seva exterminació per part dels catalans. Es mallorquins podem fardar de ser es primers i MES nacionalistes e independentistes que ningú, durant 77 anys vàrem ser una petita gran nació i reine de Mallorca. Jo i els autèntics mallorquins sobiranistes no venuts a altres regions, aquest any hem celebrat els 751 anys de sa creació del regne de Mallorca ( 1272-2023 ), any de sa nostra autèntica independència dels nostres colonitzadors i opressors catalans. Els autèntics mallorquins tenim es nostre propi día de l’independència, el 12 de septembre de 1.272, quan es nostre rei de Mallorca Jaume II va firmar sa carta de ses Franqueses escrita amb llengua occitana, per sa cual es constituia es reine de Mallorca, segons es testament del conqueridor Jaume I, però els seus hereus fexistes i bèsties tarades catalanistes mai aceptaren sa nostra independènica que ells ara tant reclamen i mai volgueren per Mallorca, i no aturaren de oprimirnos fins destruir sa nostra petita gran nació. Ells mai han pogut ni podràn celebrar el seu dia de l'independència, pobres criatures frustrades. Vergonya cavallers, vergonya.

user Gengis Kan | Hace 5 meses

Som i SeremEmpieza a estudiar y no tergiverses la historia. Jaime​ I de Aragón el Conquistador fue rey de Aragón, de Valencia y de Mallorca, conde de Barcelona, conde de Urgel, señor de Montpellier y de otros feudos en Occitania. Tu hipotético estado catalán jamás ha existido, sino que estaba dentro del Reino de Aragón. A posteriori los Reyes Católicos unieron Aragón y Castilla. Esta es la historia y no un invento de un catalanista.

user Gengis Kan | Hace 5 meses

Som i SeremEl que no tiene ni idea es usted.