user Lluís | Hace 25 días

Juan00grA Espanya no hi ha una sola llengua des país, sinó una llengua imposada per s'Estat a tots es ciutadans des país que en tenen una altra. Està bé que mos entenguem, però s'esforç l'hem de fer entre tots i no sempre es mateixos. D'altra banda, es catalanoparlants no hem de demanar permís a ningú per parlar sa llengua que tenim com a pròpia de fa vuit segles. Ningú mos ha "donat" es dret de parlar en català: tu mateix te retratas com un supremacista, donant per fet que sa Constitució ès obra des nacionallistes espanyols castellanoparlants, que són "tan buenos" que mos han concedit es dret de poder usar sa nostra llengua. Sa Constitució ès conseqüència d'un pacte polític entre partits diversos, inclosos es nacionalistes espanyols, catalans i bascs. Si avui sa llengua catalana ès plenament oficial no ès per cap concessió des nacionalistes espanyols, sinó perque no tengueren altre remei que acceptar-ho: en cas contrari, no tendríem Constitució.

Juan00gr Juan00gr | Hace 25 días

Ya se que con gente como usted,nunca nos entebderemos.Nunca dije que no se pueda hablar en catalán.Lo que digo es que en un país se habla la lengua del país en todos sus territorios,y Luego si quieres también la lengua regional de cada comunidad, lo que no puede ser es que en España un español no se entienda con sus copartriotas.Por supuesto que hay que dejar que la gente hable lo que quiera. No como vosotros que imponeis a la fuerza vuestra lengua.y no digas tonterías sobre España.Si podéis habla catalán es porque somos tan buenos que en la contitución se os dió el derecho de poder usar vuestra lengua en vuestra comunidad, pensando en llevarnos todos como hermanos... Que yo creo que si se fuese hahora viendo lo visto ,la mayoria no la probaría .

user Lluís | Hace 26 días

Juan00grSupremacisme ès voler imposar a una comunitat una llengua diferent de sa pròpia amb arguments peregrins com es teus. A ses Illes Balears fa vuit segles que tenim sa llengua catalana com a pròpia i aquesta realitat no s'ha vist alterada pes fet que hi hagi altres llengües pel món. Es suec, es norueg, es finlandès o es neerlandès també són llengües amb poca extensió territorial i són plenament oficials i útils dins ses seves comunitats, ben igual que sa llengua catalana a ses comunitats catalanoparlants. Com t'agrada sa França monolingüe i com t'agradaria que Espanya en prengués exemple! Emperò no passarà perque Espanya ha fet tard: si anam un parell de segles enrere, mentres França escolaritzava sa població en francès i anava extirpant ses altres llengües, Espanya deixava que bona part de sa població fos analfabeta, de manera que sa castellanització escolar just arribava a sa minoria que tenia es privilegi de poder estudiar. S'Estat espanyol no tenia es recursos des francès, ni prop fer-s'hi! A Espanya, s'escolarització massiva en castellà va arribar durant es franquisme, i quaranta anys no li bastaren per extirpar la resta de llengües. Arribada sa democràcia, aquelles llengües foren reconegudes oficialment perque així ho volgueren es parlants i es polítics que el representaven, en defensa des drets lingüístics. Així ho reconeixen sa Constitució Espanyola i ets estatuts d'autonomia, i encara hi ha camí per recórrer: hem frenat sa castellanització franquista però encara l'hem de revertir. Per tant, qui volia rentar es cervell des catalanoparlants era es nacionalisme espanyol franquista, que mos volia fer castellans. Sort que s'embull no va funcionar i encara tenim clar quina ès sa llengua nostra i quina sa forastera. A Mallorca, parlar en castellà ès parlar "en foraster": ho diuen fins i tot es mallorquins més espanyolistes! 🤣

Juan00gr Juan00gr | Hace 26 días

Lluís ; entonces Francia que el único idioma oficial es el francés?? Había que eliminar del mapa?? Estos si que son supremacisras.etc..jaja. Como os han comido la cabeza los catalanistas.... Aquí somos bilingues, y a mucha honrra. Ya está buen de desprestigiar a los castellanosparlsntes tenemos el mismo derecho que vosotros.

Juan00gr Juan00gr | Hace 26 días

Lluís: los supremacistas sois vosotros que queréis imponer un idioma minoritario a un idioma mayoritario y el segundo idioma más hablado en el mundo. Sois unos hipócritas idealistas e insolidaridad.

Sagitario Sagitario | Hace 26 días

PM27Preceptos lingüísticos en el estatuto de las Illes Balears. Articulo 4. La lengua propia. 1. La lengua catalana, propia de las Illes Balears, tendrá, junto con la castellana, el carácter de idioma oficial. 2. Todos tienen el derecho de conocerla y utilizarla, y nadie podrá ser discriminado por razón del idioma.

user Lluís | Hace 27 días

Adam LEDANCA RIÑOTe pots aplicar sa resposta que he dedicat a s'altre espanyolista.

user Lluís | Hace 27 días

Juan00grIdentificar es castellà com a llengua supremacista espanyola ès inseparable des nacionalisme espanyol que defenses. En Franco imposava es castellà com a única llengua oficial a ses comunitats catalanoparlants. Es dia que un cap d'Estat imposi es català com a única llengua oficial a ses comunitats castellanoparlants, tendràs raó de queixar-te. Mentres això no passi, sa ploralleta que feis es nacionalistes espanyols ès conseqüència de sa pèrdua de part des privilegis heretats des franquisme. No me feis gens de pena! Efectivament, ses llengües serveixen per entendre-mos i no per enfrontar-mos. A posta, ses comunitats catalanoparlants han de prendre exemple de ses castellanoparlants, que imposen sa seva llengua d'una manera tan real i efectiva que ningú piula. Ben igual que ès impossible fer vida normal a Madrid, Burgos, Sevilla o Badajoz sense conèixer sa llengua castellana, ha d'esser impossible fer vida normal a Barcelona, València, Lleida o Mallorca sense conèixer sa llengua catalana. S'imposició des català a ses comunitats catalanoparlants ha d'esser tan real, efectiva i contundent com s'imposició des castellà a ses comunitats castellanoparlants, de manera que tothom tengui clar quina llengua li convé conèixer si no vol esser un marginat econòmic i social. A ses comunitats castellanoparlants tothom ho té clar i ningú se'n queixa. A ses comunitats catalanoparlants n'hem de seguir s'exemple, perque està demostrat que funciona.

user PM27 | Hace 27 días

EsteveQuisiera saber quien inpuso la lengua catalana en baleares, alguien me lo puede explicar.

user Adam LEDANCA RIÑO | Hace 27 días

MevisVamos que tendrá la culpa ahora el PP de la gente que vive en Mahón y de los que van allí a vivir. La verdad es que se os va la olla. ¿O es que acaso es en Mahón (en 8 meses que lleva el PP) que se les ha impartido las clases en los idiomas que tú dices (árabe, francés o español) para que lo aprendan y hablen en él? Por favor...que tonterías hay que leer...Si ni siquiera dais clases en español, que nos vas a venir a contar. Aunque no te lo creas, vivimos aquí y sabemos que se cuece. Lo peor de esto, es que nos infravaloréis y nos tratéis de tontos para pensar que nos vamos a creer lo que decís. ¿Como si no hubiera gente de aquí, que queramos otra cosa diferente a la vuestra en cuanto al idioma? Ya pasa lo mismo que en Cataluña...Os podríamos creer si no votarais casi todos al PSM y al independentismo.