La Fundación Jaume III ha lamentado este lunes que dentro de la comisión de expertos elegidos por la Conselleria de Educación para definir un nuevo modelo lingüístico escolar «nadie haya creído necesario hablar de la defensa de las modalidades insulares que reconocen el Estatut d'Autonomía, en el Decreto de Mínimos y en la propia Ley de normalización Lingüística».
La Asociación ha señalado en un comunicado que «creen que cuando se abra el melón de un nuevo modelo lingüístico escolar y que los sabios concluyan la única lengua vehicular debe ser la catalana, lo mínimo que se puede hacer es reconocer el fomento y la difusión de un modelo de lengua que tenga como principal referencia las Islas Baleares y no Cataluña».
En esta línea, han apuntado la necesidad de fomentar «un modelo de lengua autóctono, como el que ya tienen valencianos y catalanes por otra parte, que priorice el léxico balear, la morfología verbal y pronominal autóctonas, sus locuciones o el artículo 'salat', y que sea el primer paso para conseguir una identificación plena entre lo hablando y el modelo de lengua culto».
Con todo, han constatado que los «sabios» debería tener en cuenta que «muchos baleares siguen considerando el catalán como una lengua impuesta que quiere suplantar el mallorquín/menorquín/ibicenco».
Por último, han indicado que las autoridades lingüísticas «deberían agotar todo el margen de maniobra que permite su normativa del Institut de Estudios Catalanes y ofrecer un modelo de lengua culta mucho más acercado a su realidad balear».
14 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
Mucho " Savio " comentarista
Eriçó, ningú diu que no siguin es mateix idioma, aixó es innegable, ara negar que tenim un altre forma de xerrar i que aixó es vulgui negar o amagar no me pareix correcte. Marga Lida, em pareix perfecte el que dius, peró quan a ses escoles esta vedad s'expresió en mallorquí (si no no aproves) ja saps el que pasarà....
Només és qüestió de negar-se. Coneixem es nostro català i sabem quan mos estàn imposant es parlar de Calalunya. No hem d'acceptar paraules ni expressions que no siguin autòctones (llevat que siguin incorrectes o castellanismes). Sovent per sa radio sent locutors mallorquins parlant com si volguéssin semblar catalans. Em pareix ridícul i patètic.
aa si ja men record,aquell que se presentaba abatle de Petra i no el votaven ni es seus,i a ses manifestacions que convoca hi ha quatre moixos
qui son aquets?
Per què no aneu a Madrid a dir-los que l’andalús i el castellà no són el mateix idioma? A veure a quin psiquiàtric us duen d’excursió, monàrquics de pa sucat amb oli!
No he llegit la notícia perquè no m'interessa el més mínim el que diguin aquesta colla de gonelles reprimits.
De veres que m'agadaría molt que tenguesis raó i tot anàs tal i com creus i un estat federal s'establís Espanya (o tal vegada vols uns països catalans federals, no em queda clar) Es cas es que es tema no es es castellà, imposat o no, malgrat et record que justa o injustament Balears es Espaya per el moment, es tema es no reconeixer sa forma que tenim aquí de xerrar es català i aquesta es vulgui modificar per força i convertir-la amb una espécie de jerga per camperols incults... Així no, amic meu, així no
No demanden res extraordinari..lo extraordinari i ridícul és lo que ve passant en aquestes illes...gracis a nes monosabios aquets que només volen exterminar sa nostra cultura i volen fer desapareixer tot lo referent a ses modalitats!. Sou uns sabios de sa pocavergonya, arruix sou uns renegats!
Res de dictadura lingüística. Aquí l'única dictadura lingüística és la del castellà d'obligatori coneixement imposat "constitución mediante". Jo som independentista i ni jo ni cap dels que conec volen substituir una capital per una altra, com a mínim en el sentit estricte del concepte "capital". De totes maneres ja te dic ara que una "capital" a Barcelona nos tractaria infinitament millor que madriZ. És qüestió d'idiosincràcies forjades al llarg de molts segles, no té res a veure la castellana -sempre supremacista i impositiva- amb la Catalana -històricament molt més cosmopolita i oberta al món-. En cas d'independència el sistema hauria de ser el d'un Estat Federal (de veritat, amb competències pròpies reals, no com l'estat espaÑol actual) dins la República Catalana. Que això suposa tenir una "capital federal", administrativa, a Barcelona? alguna capital ha de tenir.