En la toma de posesión en el Palau de la Generalitat, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha evitado mencionar al Rey y la Constitución y ha preguntado a Puigdemont: «¿Promete cumplir lealmente las obligaciones del cargo de presidente de la Generalitat con fidelidad a la voluntad del pueblo de Catalunya representado por el Parlament?», a lo que Puigdemont ha respondido afirmativamente: «Sí, prometo».
La fórmula habitual en la toma de posesión es que el presidente del Parlament pregunte al presidente electo si jura fidelidad al Rey, a la Constitución, al Estatut y a las instituciones catalanas, pero Forcadell ha modificado el enunciado.
El acto, con la presencia de autoridades como el ministro del Interior en funciones, Jorge Fernández Díaz, se ha celebrado en el Salón Sant Jordi del Palau de la Generalitat, con un telón negro de fondo y sin ninguna imagen del Rey. Ni el ministro ni la delegada del Gobierno en Catalunya, Llanos de Luna, han aplaudido a Puigdemont.
En su discurso como nuevo president, Puigdemont ha incidido que ha prometido el cargo «explicitando esta lealtad al Parlament y al pueblo de Catalunya», entendiendo, ha dicho, que «el Parlament escoge al presidente y el pueblo al Parlament, en un circulo virtuoso de legitimidad democrática indiscutible».
El president se ha comprometido con que haya un debate desde el «respeto y la serenidad», con «trabajo y diálogo», aunque ha querido dejar claro que perseverará en el objetivo independentista con dos citas.
La primera, «imposible es solo una opinión», frase que usa también el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, y la segunda, de Gaziel: «Soy falible pero insobornable».
El exalcalde de Girona ha aseverado que no están «cansados» del proceso soberanista sino «más esperanzados que nunca», al tiempo que ha garantizado que pondrá «las instituciones a trabajar en esta dirección» sin «perder de vista las esperanzas de la gente».
Así, ha defendido que Catalunya necesita «herramientas» propias de un Estado en un momento en el que «estamos -ha dicho- asfixiados y humillados».
68 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
Ja em disculpareu però a es post 1/4 he comès un error d'això que se diu "de bulto" quan parlava d'altres territoris que varen formar part de sa Corona d'Aragó. M'he referit a Còrsega quan havia de dir Sardenya. No sé en què estaria pensant (en bolets pot ser).
Hola Y adios.......
4/4 En ple S.XX i malgrat 2 dictadures continuen amb major o menor intensitat ses reinvindicacions nacionals des "altres" Pobles de s'estat, i no és fins sa mort des dictador franco i sa constitució de 1978 (prou ambígua, quan parla de "nacionalitats i regions") que s'obri sa porta a es reconeixement plurinacional de s'estat espaÑol i a sa descentralització. Es "café para todos", una interpretació centralista i restrictiva d'aquesta constitució i s'absoluta falta de sensibilitat per part de sa major part de s'esquerra espaÑola i -evidentment- de sa dreta, hereva des franquisme, respecte a aquest reconeixement PLURiNACIONAL, PLURICULTURAL i PLURILINGÜÍSTIC de s'estat, més es atacs de madriZ a ses autonomies i es intents re-centralitzadors des darrers anys, han fet créixer enormement, ja no es sentiment Nacional, sinó ses ganes d'abandonar per sempre una estructura administrativa (s'estat espaÑol) que no ens respecta ni ens estima gens.
3/4 No és fins a sa redacció de sa constitució de 1812 on queda incorporat es terme "espaÑa" i "nación espaÑola", amb s'oposició de tots es representants Gallecs, Bascos i Catalans que volien una constitució més "oberta" i es reconeixement PLURINACIONAL i PLURILINGÜÍSTIC de s'estat ...però sa inèrcia de casi 100 anys de centralisme madriZleny ho va impedir. És a aquest mateix S.XIX (curiosament, després d'aquesta 'constitució') quan surt sa "Renaixença", primer cultural i Lingüística i d'aquí "Nacional" des antics Estats de sa Corona d'Aragó (curiosament també, front a un període cultural castellanitzat denominat "Decadència").
2/4 Es casament(1469)de Ferran d'Aragó i Isabel de Castella(GRAN paradigme"vostre"de sa"unitat"d'espaÑa)només significa(una altra vegada)una unió DINÀSTICA de ses famílies reals d'Aragó i Castella(sa Casa Real des Comtes de Barcelona s'havia quedat sense hereu l'any 1410).Com amb sa Corona d'Aragó,se mantenien ses respectives ESTRUCTURES POLÍTIQUES i INSTITUCIONS PRÒPIES i,lògicament,es sentiment nacional de cada Poble.No és fins a sa Guerra de Successió(1701/13)("follón" entre famílies reals)i s'arribada des "bourbons",amb sa caiguda de València(1707),Barcelona(1714)i Mallorca(1715)que s'anulen TOTES aquelles INSTITUCIONS PRÒPIES amb més de 500 anys d'antiguetat i que s'IMPOSA sa "uniformització" i es centralisme de madriZ,comença un tracte "colonial" i "espoliador" de territoris ocupats considerats com a"CONQUISTADOS POR LAS ARMAS"(SIC)i sa substitució Cultural i Lingüística i sa IMPOSICIÓ de s'idioma castellà a tots es territoris allà on no era propi.
1/4 Començant per sa Corona d'Aragó (a partir de 1162), que no era més que sa UNIÓ DINÀSTICA (de FAMÍLIES) de ses cases reals d'Aragó i de Barcelona. Ses unions "dinàstiques" MAI han implicat sa unificació de "POBLES" o "NACIONS". Es conjunt de territoris estava baix sa jurisdicció des Rei d'Aragó, que passava a ser també Comte de Barcelona (de manera similar que s'estat espaÑol va passar a estar baix sa jurisdicció de Brusel.les des de sa incorporació a sa UE, i no per això som nacionals-europeus). Amb es pas des temps i amb sa incorporació d'altres territoris (País Valencià, Mallorca, Còrsega i d'altres) sa seva estructura política va passar a ser una FEDERACIÓ D'ESTATS, RESPECTANT ses SINGULARITATS de cada territori. Això vol dir que cada "ESTAT" conservava ses seves INSTITUCIONS PRÒPIES (CORTS, GENERALITATS i CONSTITUCIONS), ergo, baix jurisdicció d'un rei però INDEPENDENTS.
@Al.lucinògen (xampinyó) Jo ja no sé si es xampinyons al.lucinògens els prens per combatre alguna malaltia o te'ls varen començar a donar quan t'ensenyaven "història". Tu t'has quedat -i t'has cregut- en que "espaÑa" existeix des des reis catòlics ...i no en tens ni idea. Intentaré usar un llenguatge senzill i planer per compensar sa teva -més que demostrada- limitada capacitat de comprensió
alucinado que no sabes nada. repasa la historia. y tanto que catalunya fué independiente. estamos en españa por una derrota militar en 1714. somos una nación sin estado.
@joaquim de badalona, vamos a ver, ni idea de historia teneis los catalanistas, Cataluña, de la que se las primeras noticias datan del siglo XIII no ha sido nunca un pais, ni estado, ni reino, ni nada que pueda hacer pensar que ha sido independiente alguna vez,
si españa es el pais més antic d´europa es que deuen comptar els temps dels ibers. alguns no saben història. el primer president de la generalitat de catalunya els de l´any 1300. o sigui per allà el segle 13 o 14. espanya va neixer de castilla. hi ha molta ignorància a españa, per aixó va com va. no n´aprenen. la democràcia els hi ve gran. i el pitjor del cas es que no volen canviar. españa, pa chula yo.