El Govern de Marga Prohens aprobó este martes un plan urgente para captar y fidelizar a profesionales sanitarios en Baleares que garanticen la atención en el IB-Salut y ayuden a reducir las listas de espera. Este plan incluye la regulación jurídica de zonas de difícil cobertura, la declaración de nuevas áreas de muy difícil cobertura y, también, la supresión del conocimiento del catalán para acceder a los empleos en el IB-Salut. Según explicó la consellera de Salut, Manuela García, quienes no tengan un determinado nivel de catalán podrán ejercer y mientras tanto formarse para que los usuarios de los centros y hospitales de las Islas puedan utilizar las dos lenguas oficiales. En teoría, entonces, muy poca cosa ha variado con respecto a la situación anterior, cuando el requisito era certificar que en dos años se había conseguido entender la lengua propia.
El catalán y el tema de fondo en la sanidad pública
Palma29/08/23 0:29
También en Opinión
- Jaque a la okupación de viviendas: los desahucios pasarán de ejecutarse en años a semanas
- La nueva (y molesta) moda que se extiende por Mallorca
- Bombogénesis: ¿qué es y cómo afectará a Mallorca?
- El profesor condenado por acoso se reincorpora y los padres de los alumnos estallan: «Pone en riesgo a nuestros hijos»
- Los okupas detenidos en Palma intentaron tirar por la ventana a los amigos de la dueña del piso
14 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
AngelcaídoQuè saps d'aquestes gramàtiques tan conegudes que anomenes? Les has estudiades o fulletjades? Abans d'aquestes gramàtiques, quina llengua parlaven es mallorquins? Què ha de passar perque te decidesquis a aprendre d'escriure aquesta llengua que reinvinques obsessivament? 🤣 Has de tenir molt poca autoestima si estàs dispost a continuar fent es ridícul i rebent llendera!
El que diu l’editorial és un obvietat. Però pareix que és necessari explicar el que és obvi.
I dali amb les gramàtiques... Et posaré un exemple que fins i tot tu l'entendràs: la primera gramàtica de la llengua castellana fou publicada el 1492, de n'Antonio de Nebrija. Això no significa que abans no es parlé castellà, ni molt manco, senzillament era un estudi de les normes i un intent de cohesionar-les, com totes les gramàtiques, però que moltes d'elles no seran acceptades fins un parell de segles després. El tema de la Cancielleria és perquè hi havia normes bàsiques sobre com i de quina manera el3laborar els escrits de la cort.
MarBoschLe sirve esta OTRA? Joan Pastrana 1553 GRAMATICA DE LA LENGUA MALLORQUINA... Por cierto la primera catalana de cuando es?
Et recoman que primer t'informis sobre un tal PEre III, conegut com "el Ceremoniós", d'altres li diuen "del punyalet", i el que fou la Cancilleria Reial. I tu saps que ès el "llemosí"? I un aclariment: una gramática no és el naixament d'una llengua, ni de bon tros. De fet de gramàtiques n'hi ha moltes de moltes llengües i fins que un organisme oficial no l'adopta no tenen més valor que el del papar on s'han imprès. I per acabar, a mi no em soluciones problemes, però en vas creant per tot on passes.
La llengua no és cap problema per la sanitat però els imperialistes castellans no toleren les cultures no castellanes i s'inventen problemes on no n'hi ha per poder exercir la seva catalanofòbia, ni més ni pus
Juan Dameto, de 1.496, escribió una "Gramática de la lengua mallorquina - lemosína". Primera gramática conocida de dicha lengua. Yo no estoy aquí para solucionar sus problemas
Angelcaídohauries de llegir ses notícies senceres abans d'escriure segons què: "Según explicó la consellera de Salut, Manuela García, quienes no tengan un determinado nivel de catalán podrán ejercer y mientras tanto formarse para que los usuarios de los centros y hospitales de las Islas puedan utilizar las dos lenguas oficiales. En teoría, entonces, muy poca cosa ha variado con respecto a la situación anterior, cuando el requisito era certificar que en dos años se había conseguido entender la lengua propia."
AngelcaídoEns podries informar sobre quines són les gramàtiques i la literatura més antigues que dius tenim per Mallorca? Gràcies, és que m'agrada estar informat i sempre surts amb aquestes, però mai dónes cap dada, et limites a dir-ho, com si fos un secret. Per cert, si et refereixes a en Raimon Llull, deixa-t'ho estar, va néixer el 1232 a Ciutat, de pare i mare catalana, venguts aquí 1l 1230, un any després de la conquesta i que no crec que la mare li parlés en castellà, ni en mallorquí (no existi). Respecte del Català us vull fer un simple raonament: le persones que ha feta la carrera de medicina per accedir-hi, desde fa anys, són les que tenen unes de les millors notes a la PAU, és a dir, són "les millors" i cursen una formació força complicada. Em voleu dir que no són capaçaos de fer, en 2 anys, una formació bàsica sobre una llengua romànica, d'origen igual que la seva? És recomanable veure el vídeo d'aquella gaditana, fet en hores de feina i opinant sobre el tema, i ja us dic que és la manera de pensar de molts.
Dr.OffensorUsted todavía no se ha enterado . Mire en España no hay más FASCISTAS que los que llaman fascistas a los demás por tener ideas diferentes. Mas RESPETO Y MAS CULTURA MAS DEMOCRACIA. Y sobre todo NO SE PUEDE llamar fascista a los cientos de miles o millones ( NO LO SE NO SOY DE VOX ) que han votado a este partido.