TW
1

Abans de que us llanceu a opinar de forma emocional us convidam a llegir el debat que han mantingut José María Lasalle i Cayetana Álvarez de Toledo amb el periodista Enric Juliana.

Ambdós representen dues mirades distintes i reflecteixen la diversitat del liberalisme conservador espanyol. Les dues visions, tanmateix, projecten el mateix projecte global. El liberalisme va néixer dividit i hi continua, cada cop amb més matisos i més cares, però sense sortir del marc general d'allò que entenem per un projecte liberal. I aquest mateix plantejament també es pot transportar a diferents escenaris socials i ideològics.

Fins al punt que possiblement permet maridar dreta i esquerra, conservadorisme i progressisme, i fins i tot altres col·lectius ideològics antagònics. La societat actual i la ciutadania en el seu conjunt som fills de la cultura liberal i estam afectats per les pràctiques liberals que dominen el nostre entorn en aquest segle XXI tan controvertit.

Cayetana lidera un corrent anomenat ‘Libres e iguales' i José María en podria liderar un altre que ben bé podria definir-se com ‘Libres y diversos'. Des del nostre modest punt de vista a ambdós els manca una tercera pota, com és ara la fraternitat, essencial per explicar l'esperit republicà en el seu conjunt. Tanmateix, el liberalisme ocupa el centre d'aquest món, global i local alhora, en el qual vivim.

Un debat públic entre Biel Company i Marga Prohens aclariria dubtes i explicaria les raons d'aquesta transició en el Partit Popular de les Illes Balears. Estam parlant d'un debat obert, fonamentat en idees i maneres de transformar-les en programes de govern. Hi ha un cert consens que Biel Company ni ha aconseguit comunicar bé, ni ha connectat com imaginava i ha ocupat el millor lloc en el pitjor moment per a la seva formació a les Illes Balears.

Arribava després d'un naufragi i ha estat el cap visible d'un cicle negre pel partit. Ara toca renovació i canvi de pas, perquè el PP creu haver trobat, a Madrid, un model de lideratge exportable a aquelles autonomies que s'han de recuperar. De moment, l'alternativa, Marga Prohens, s'ha fotografiat en un bar, l'escenari mediàtic en auge en el partit. Biel Company està fet d'una altra pasta, entén la vida amb uns altres valors i continua imaginant Mallorca com un país que cal llaurar a fons, amb maquinària pesada.

Prohens ja era l'alternativa a Company, perquè respon millor als perfils i estereotips liberals conservadors. El futur promet, perquè Prohens augura espectacle. Les seves referències a Bauzà i les advertències de Joan Mas ‘Collet' anuncien un temps nou. Molta sort, Biel.