No ho havia reparat fins avui. En els nous deneí, vigents a partir de l'estiu passat, no hi figura el distintiu España, sinó el de Reino de España, de manera que els espanyols han deixat d'ésser ciutadans per a ésser súbdits. Evidentment, amb una consideració o l'altra la gran majoria la ballarà magre per arribar a final de mes. És lògic, per tant, que no reparin en minúcies. Tanmateix, hi ha excepcions. La senyora Arrimadas n'hauria d'estar al corrent, d'aquest canvi. Vull dir que en comptes de perdre el temps i la llavor denunciant que l'imperialisme català en fa de les seves, li seria més profitós cercar un altre nom per a la seva guingueta. Parlem clar: segons el nou deneí, Ciudadanos és un nom obsolet. Què tal si la senyora Arrimadas tira de drecera i Ciudadanos passa a denominar-se Súbditos?
És una solució fàcil, me'n faig càrrec. Però som a un any de les eleccions i després que a Andalusia la hi clavessin blava s'ha d'arromangar. En el benentès, és clar, que pretengui obtenir un nombre de vots suficient com per a continuar movent la llebre amb finalitats patriòtiques per les terres catalanes. D'altra banda, això de Ciudadanos remet a la Il·lustració, un corrent de l'intel·lecte en desús entre nosaltres, d'ençà, sobretot, que la raó queda supeditada a les decisions judicials. Els temps canvien! A la campanya electoral de 1977, Felipe González no començava cap míting sense saludar les multituds amb un «ciudadanos y ciudadanas» que era respost amb una cridòria entusiàstica. Estava ben justificada. Durant els quaranta anys de franquisme se'ns havia considerat productores i, d'avui a demà, apareix González per a donar-nos categoria de ciutadans. Probablement va ésser l'aportació més determinant que va fer a l'esquerra de la Transició. Malauradament, d'aleshores ençà, aquesta esquerra, la dels jerseis Camacho, s'ha fos com un terròs de sucre a l'aigua. Ho dedueixo després de constatar que hem passat de ciutadans a súbdits sense que s'hagi aixecat ni una sola veu d'estranyesa. És cert que altres monarquies més consolidades que l'espanyola, com és ara la danesa o la sueca, anteposen la paraula regne al nom de la nació o de l'estat, però parlem de corones amb una acceptació popular majoritària. No és el cas de la borbònica que entra i surt de palau amb les maletes a mig fer segons l'empenta dels moviments socials. No crec que cap analista polític mínimament seriós gosi afirmar que Espanya, i per descomptat Catalunya, és monàrquica.
A partir de la França revolucionària, ciutadà era aquell que participava en llibertat de la vida pública, mentre que el súbdit mantenia una submissió reverencial al poder. I encara que aquesta definició sigui força esquemàtica, ha estat gravada en foc en el pensament nostre i de les generacions que ens han precedit. Castilblanco o Zalamea de la Serena, màrtirs de Jaca... La memòria no és terra llaurada: hi ha molt de dol a les mirades que, en un moment determinat, cobra o pot cobrar sentit. Tot reposa en el subconscient col·lectiu. Per exemple: la causa de la vaga general d'octubre de 1934, la mateixa que va donar lloc a la revolta minera d'Astúries i a la proclamació de la República Catalana, va ésser l'entrada de tres ministres monàrquics en el govern de l'Estat. Vulgues no vulgues, això de Reino de España no harmonitza amb la història. És xocant.
8 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
Per cert el meu comentari no tenia res a veure amb els altres comentaris. jo sé quina és la nostra llengua i cultura. només és que els articles que escrius i com els escrius, tan barceloní... fa un poc colló.
sempre feliçYo creo que existe un problema más grave, y es que este señor siendo de aquí, habiendo nacido mallorquín se considere catalán y todos sus esfuerzos intelectuales iarios, van dirigidos a hacernos creer que todos nosotros somos catalanes.
Distinguido articulista: En contestación, que en su momento no fue publicado, a su artículo titulado "Com els banyarriquers" de fecha 24/06/2022, y que toca puntos su actual. Con su artículo, partidista claramente catalanista separatista (supongo que lo dicho hasta ahora es un halago para usted), me recuerda los muchos años que llevan intentando el adoctrinamiento y hacernos creer en los inexistentes países. Con ello intento que se de cuenta que mucho antes del 36 ya estaban metiendo los cuernos, cual “Cerambyx cerdo” (muy común en Cataluña), en todos los estamentos en donde se vislumbraba una continuidad. No son manías, ni odio a los catalanes, lo que compartimos la mayoría de isleños. Pero la verdad es que la historia la escriben los vencedores, pero si tienes dinero suficiente podrás tener acólitos en puestos de responsabilidad de educación, ayuntamientos, organizaciones catalanistas, etc., y cambiarás la historia a tus intereses. Aclarar falsedades después de años adoctrinando en aulas y medios de comunicación, al servicio catalanista, comportándose como una secta incapaces de reflexionar frente a los que no piensan como ellos, pretenden incluir Baleares en unos inexistentes países catalanes. Por ello no son las derechas, ni el fascismo, los que cambian la historia. Los catalanes llevan toda la vida intentando cambiar su historia: corona catalano-aragonesa que por mucho que la saquen a la luz nunca se hará verdad. Ni con el Milenio de Jordi Pujol se convencieron ni a ellos mismos. Si hablamos de fechas tradicionales, ¿debemos celebrar el genocidio de Jaime I?. Afortunadamente no celebramos la elevación a mártir del asesino de más de 8000 catalanes llamado Luis Companys, o del Capitán Bayo que por orden y armado por la Generalidad de Cataluña vino a las Baleares a robar, violar, saquear y asesinar. Fácil es saltarse las leyes, romper la democracia y enfrentar la ciudadanía. Tenemos ejemplos claros con la II República, nacida de un golpe de estado y herida internamente por otros 7 golpes, o con la república segundera acaecida recientemente. Muy de acuerdo con el comentarista magdaleno, que pide si cobran por escribir "aquestes xorrades".
Estava llegint el teu article i mhe dormit. una cosa .cobrau per escriure aquestes xorrades tú o a altres cracks con en bernardojosé amaya etc...? by the way gracis a UH per poder llegir el vostre diari de franc.
La verdad es que da pena ver como personas en teoría formadas adecúan los puntos de vista en base a un credo político. Lo malo es que si viven muchos años las hemerotecas les pueden sacar los colores.
SonrocaY...asusta eso de NO RECONOCER el PERDER ELECCIONES....pues no es sólo historia. Recuerdan las frases de IGLESIAS cuando el subidón de VOX en Andalucia? "hay que tomar las calles...NO pasarán!!!" La verdad ASUSTA...con lo que se les viene encima.
Dos precisiones: los ministros que entraron en el gobierno en Octubre de 1934 no eran monarquicos, eran de la CEDA (derecha catolica). Y, segunda, su entrada no fue la causa de la huelga general revolucionaria sino el pretexto. La verdadera causa fue la perdida de las elecciones en Noviembre de 1933 y, por lo tanto, la perdida del poder. Lo que produjo que a partir de este momento, una mayoria de socialistas tuviera una concepcion ‘instrumental’ de la II Republica y no ‘esencial’.
Desde el momento en que la MONARQUIA ESPAÑOLA ES PARLAMENTARIA.....y que el REY OBEDECE las DECISIONES del GOBIERNO DE TURNO ( hoy PSOE) no se puede hablar de SUBDITOS por mucho que le obliguen las razones políticas....