El fet que una cadena humana possibiliti el trasllat dels vuit mil llibres de la Llibreria NoLlegiu a un nou local, ens fa pensar que el món és bo i millora. Potser em passo de quatre cases...? De segur que sí. Però cau pedra a tothora, així que ens trobem davant una notícia de repic de campana. La llibreria és del Clot, de manera que Barcelona té la darrera paraula. Però una acció solidària com aquesta mereix el record d'una Stolpersteine, si tant voleu per a contrarestar-ne d'altres, de tenebroses, amb el llibre de referent. A una plaça de Berlín hi ha una finestra de vidre a l'empedrat que dóna a un espai il·luminat, sota terra, amb prestatgeries buides, de color blanc. La instal·lació és de Micha Ullman i reforça l'impacte del missatge amb unes paraules premonitòries de Heine: «Allà on es cremen llibres s'acaba cremant persones». Heine va morir a mitjan segle XIX, i el conjunt recorda la crema de llibres de 1933 promoguda pels estudiants nazis. Cremaren exemplars d'autors tan diversos com Kästner, Zweig, Freud, Benjamin, Brecht, Einstein, Hemingway o Dos Passos. Un dels primers llibres llençat a la foguera va ésser Fabian, la novel·la on Kästner narra, en llenguatge satíric, la pèrdua de valors a l'Alemanya d'entreguerres. Kästner va ésser-hi present a l'aquelarre. Un clima de funeral ofegava Berlín, escriuria més endavant. L'abril de 1939, els joves falangistes feren un acte idèntic a la Universitat de Madrid. La diferència rau en el títol de l'acte.
Els llibres, mort i vida
Palma31/10/22 3:59
También en Opinión
- Los conductores de la EMT, ante otro año de gratuidad: «No podemos continuar así»
- Ni 18 ni 23 grados: esta es la temperatura recomendada a la que poner el radiador
- Los números de la operación Muriqi
- La desconocida razón por la que se celebra el segundo día de Navidad en Mallorca
- Adiós a la ropa arrugada: descubre cómo lograr que salga planchada de la lavadora
2 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
«Allà on es cremen llibres s’acaba cremant persones». Si la quema de libros, y por consiguiente de la cultura, se puede considerar un atentado contra la humanidad y bien que lo hace presente en las actuaciones “L’abril de 1939, els joves falangistes feren un acte idèntic a la Universitat de Madrid”, “de los nazis”, “els falangistes”, etc., siempre hacia el bando contrario a sus convicciones. ¿Cómo considerar el saqueo y la quema de los registros parroquiales, diocesanos, civiles, etc.?. Estos archivos únicos con información, desde 1562 y 1841 respectivamente, de los nacimientos, los bautismos, matrimonios y defunciones, etc., eran un patrimonio histórico que no se puede reemplazar. Tales actos ocurridos en Cataluña por combatientes y mandos republicanos, en su huida hacia Francia, fueron los causantes de la perdida de la historia de los antepasados, de un pueblo, ciudad, región. ¿Cuál era el propósito de tales quemas?. El poder reescribir la historia según la conveniencia de unos políticos, como está ocurriendo en la actualidad. Apelo a su inteligencia para que comprenda que actos como el que le expongo son más deleznables que las quemas de libros, cuyos libros tienen copias que se pueden reeditar.
BARCELONA....FRANCO....GUERRA CIVIL....( mezclados con LIBROS ,AUTORES y demás porque somos muy cultos) Siempre lo mismo...