Aquest diari duia, diumenge, informacions catastrofistes sobre el descens del benestar de la gent de les nostres illes. Les treia de l'Eurostat (Oficina Europea d'Estadística), d'Impulsa (Antoni Riera) i del CES (Consell Econòmic i Social), presidit per Rafel Ballester. Segons ells, «en els darrers 20 anys, les Illes foren una de les regions europees més empobrides», i «el creixement econòmic experimentat per l'economia de Balears en les darreres dues dècades no ha anat acompassat amb un increment del benestar dels ciutadans». Afortunadament, resulta que aquestes afirmacions són rotundament falses. I propòs una demostració. Els ciutadans de les Balears pertanyen bàsicament a dos grups: els de sempre (per entendre'ns) i els immigrants. Tots dos grups han patit pèrdues en el seu benestar? Jo diria que la majoria dels no immigrants us confessaran que ara viuen molt millor que fa 20 anys (molt especialment aquells, que són molts, que tenen algun apartament per llogar, o aquells que treballen en alguna de les moltes activitats dinàmiques que hi ha i canvien de feina cada dos per tres perquè els ofereixen salaris de cada vegada més alts).
Queden els immigrants: uns 250.000 més els últims 25 anys. Salaris baixos, feines poc qualificades, responsables, finalment, de la caiguda del PIB per càpita en totes les estadístiques. Bé, idò jo afirm que és en aquest col·lectiu on els nostres economistes trobaran més dificultats per mantenir les seves afirmacions una mica precipitades. Un botó de mostra: dos jardiners marroquins que conec, fa 20 anys cobraven el salari mínim del seu país, que era i és la quarta part de l'espanyol. Un altre: una treballadora domèstica dominicana fa vint anys cobrava el salari mínim del seu país (ara és de 170 euros mensuals) i ara en guanya més de 1.000. La pregunta és: com pot ser que la gent contesti que guanya més i està millor que fa 20 anys i els científics defensin el contrari? Si les afirmacions dels economistes fossin certes, perquè encara hi ha gent que no se'n vol tornar, o que vol venir a un territori tan pobre i empobrit? I perquè aquells que hi són contesten que guanyen més i viuen millor que fa 20 anys? L'explicació és senzilla: les dades científiques (l'estancament del PIB per càpita) poden ser certes, però quan es tradueixen malament («la població de Balears no ha pogut aprofitar el creixement del PIB per vure millor») esdevenen falsetats; sobretot si són utilitzades per treure conclusions arriscades com, per exemple, que tenim la culpa de «tenir poca qualitat institucional, o baix nivell educatiu, o poca capacitat tecnològica, sofisticació empresarial, potencial innovador o eficiència del mercat de treball».
Els nostres comunicadors políticament correctes amaguen la distinció entre PIB per càpita (que no representa ben bé el benestar) i la renda disponible (que sí que s'hi aproxima). I és d'aquest mal, que plora la criatura. Cada any desapareixen del PIB balear 4.000 milions d'euros (el 15 % del total) que se'n van a Madrid i no tornen, i que, dins les butxaques dels ciutadans o del Govern balear, ens convertirien fàcilment en la regió més rica, productiva i dinàmica d'Europa. Ningú no pot exigir dels polítics ucranians que, a més de guanyar la guerra, destaquin en economia dinàmica i en benestar de la població: Ucraïna ha de sostreure del seu PIB un 35 % per fer la guerra, i a nosaltres ens sostreuen el 15 % del nostre PIB pels romanços de Madrid. I, així i tot, els nostres ciutadans prosperen molt. Deu ser que hem fet les coses molt bé, o tan bé com hem pogut i ens han deixat fer.
7 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
DemarteenQuè esperes cobrar 90 mil de pensió bergant? Passam d’un a s’altra extrem
I aquí sí un article argumentat i que ens convida a sa reflexió i criteri propi. Tota sa raó probablement i valent per opinar contra sa corrent dominant. O encara alguns lectors somiem truites d’una Mallorca puntera en disseny, indústria i innovació disposta a abastir de tota casta de bens als mercats continentals a preus competitius?
Con todos mis respetos hacia ud ya que el hecho de ser profesor de univ. Me merece un respeto, No como los 0 preparados que hablan con las tripas …. Me parece una vision bastante simplista, Si coge a un señor que hace 20 años cobraba en Marruecos , no se le puede meter en la ecuacion, claro que vive mejor ahora…. Pero si yo ganaba 90000 eur brutos hace 20 años y ahora 24000 como jubilado, vivo mejor o peor?? Antes , sanidad privada, educacion hijos privada, etc etc, ahora sanidad publica , y educacion publica para mis nietos , y muy contento con esos servicios…. Pero vivo mejor?? Y el marroqui o el dominicano??? Saludos Profesor
Molts de la majoria de no immigrants (els de sempre, la "gente de bien" que diria en Feijoo) tenen un apartament per llogar??? Se viu millor que fa 20 anys??? Els immigrants cobren més de 1000€??? Vosté treu conclusions de la bimbolla on viu. Que podríem estar millor finançats? Cert. Però per dir això no fa falta pixar fora de test.
Madre mía usted no vive en este mundo... pasee usted por la isla, pregunte a nuestros jóvenes que tal les va la compra de vivienda, que les parece las saturación en la educación pública, las listas de espera en la sanidad, las colas para acceder a según que calas, la cantidad de gente que hay en según que calles de la ciudad de Palma y en algunas otras de Baleares, lo que les supone a nuestros jóvenes crear una familia (muy fácil no debe ser para ellos cuando tiene que venir tanta población extranjera para que podamos subsistir), los atascos para entrar o salir de según que poblaciones, lo que cuesta actualmente salir a cenar a un restaurante, lo que supone y lo que cuesta conseguir un pasaje de avión (lo saturado que está el aeropuerto de Palma), lo que supone la compra de un vehículo, lo que supone aparcarlo, lo que supone mantenerlo, las miserables e indecentes nóminas de nuestros jóvenes, el trabajo precario de nuestros jóvenes... es usted un insensato. Su comentario ¿ha sido para soltar el 'madriz nos roba' de los catalanistas?
Vaja, sols ha faltat, per demostrar l,excelencia del nivell de vida que tenim , las facikitats d,els joves per comprar un habitatge independitzar.se, ....
Claro qué sí . Lo que dicen otros APORTANDO DATOS ESTADÍSTICOS ES FALSO y lo que digo en un Totum revolutum es CIERTO. Pues a mí esto me recuerda a la gente “ des PACTE DE PROGRES” a los que NUNCA EN OCHO AÑOS LES HE OÍDO DECIR…NOS EQUIVOCAMOS y siempre lo han substituido por LA CULPA ES DE LOS DEMÁS…ya sabemos MADRIT y UCRANIA y LA DERECHA…