A pocs dies de la commemoració de l'aniversari de la Constitució, sembla que ningú se'n recorda, però quan el 1978 es va aprovar, la majoria dels demòcrates ho celebraren per la seva capacitat d'inclusió i de consens. No era una qüestió fàcil, el text requeria un doble pacte per donar estabilitat al nou règim. D'una banda, a l'eix de la dreta i l'esquerra, s'havien de superar les bandositats heretades del franquisme i la república per establir un sistema equiparable a les democràcies europees. La monarquia parlamentària podia assumir aquest paper integrador, sempre i quan no interferís en el poder polític i aquest fos monopoli dels òrgans electes per la ciutadania. L'aplicació de polítiques més conservadores o progressistes se circumscrivia al veredicte del vot popular. L'altre gran pacte va ser el territorial, entre les forces que entenien Espanya com a una única nació de matriu castellana, i els nacionalismes perifèrics que la concebien com a una realitat plurinacional amb un pacte de sobiranies. L'equilibri aquí va ser més difícil, però al final es reconeixeria el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions per donar resposta en aquesta demanda.
Constitucionalistes?
Palma05/12/23 0:29
También en Opinión
- Jaque a la okupación de viviendas: los desahucios pasarán de ejecutarse en años a semanas
- La nueva (y molesta) moda que se extiende por Mallorca
- El profesor condenado por acoso se reincorpora y los padres de los alumnos estallan: «Pone en riesgo a nuestros hijos»
- Bombogénesis: ¿qué es y cómo afectará a Mallorca?
- Los okupas detenidos en Palma intentaron tirar por la ventana a los amigos de la dueña del piso
7 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
Claudio RanieriPara bloquear algo que se hace por mutuo acuerdo hacen falta dos, si uno cede, cualquiera de los dos, se desbloquea todo, más claro agua... Por otra parte tenemos las recomendaciones de la UE para que el poder legislativo deje de interferir en el nombramiento de los jueces, lo cual impide acuerdos como el de PSOE-PP para elegir jueces. También muy claro creo yo...
VirotMe parece perfecto, recuérdeselo al PP parte que renueve el CGPJ, lo lleva bloqueando 5 años.
Som i SeremQué dius? Que els funcionaris franquistes i segurament afiliats a FE encara estan a les institucions? Embalsamats? Massa fantasmes teniu alguns. Han passat 45 anys.
Molt bona introducció, i cloenda esbiaixada ideològicament. Potser la amnistia resulti constitucional, i s'haurà de respectar. Però donat que la realitat sempre sol ser polièdrica, l'amnistia té moltes cares d'immoralitat. Pedro Sànchez digué abans de les eleccions que estava en contra de l'amnistia. Per tant, els seus votants anaven enganyats. Amb HB, després Bildu, ERC, i partits semblants al Parlament, mai hi ha hagut persecució política, sí d'il·legalitats. I aquestes il·legalitats s'esborren pel mateix que les comet, escrivint a 4 mans amb en PS la Llei de la seva Amnistia, i votant-la ell mateix (Junts) al Parlament. I de retruc PS president. La dreta, a la qual no voto, té tot el dret a protestar al carrer. Constitucional, possiblement. Bruta i espúria, molt.
Gràcies per l'article. "Quan una Constitució deixa de ser de tots per passar a ser d’una part de la societat contra l’altra perd tot el seu sentit." I la policia, i la justícia, i l'exèrcit. No hem de ser ingenus, passar de dictadura a democràcia amb una amnistia, sense canviar funcionaris.. no és una transició exemplar com pinten
VirotLo has clavado.Con pocas palabras, a ver si lo entienden. Sencillamente genial.
La Constitución es la que es, si no gusta puede modificarse mediante los mecanismos previstos en la misma Constitución, pero mientras tanto debe acatarse y cumplir sus mandamientos, como en todo el mundo.