Algú introduí el terme ‘algaidinitzar' com aquella característica pròpia dels algaidins. Però podria ser també un terme que indicaria el resultat final d'aquell procés lent que resulta de compactar tot allò extern amb la saba i la suor d'aquells que han crescut i han pasturat secularment per terres algaidines. La immersió en un territori i el contacte amb una gent determinada ens acaba convertint en essers semblants. ‘Algaidinitzar' seria el procés de socialització que caracteritzaria a aquells que ho fan en el terme municipal d'Algaida. Fins fa dos dies, la majoria d'integrants de la comunitat local ‘algaidinitzava', al marge del seu origen i dels llinatges, perquè hi havia una majoria que havia elegit la localitat com a ca seva i altres acabaven fent seu aquelles maneres de viure de l'avior. Tanmateix, el municipi és molt més que els seus tres nuclis urbans, i la nova realitat que es va configurant durant el segle XXI apunta al naixement d'un nou temps. La globalització també s'introdueix en el territori i el sotmet i el converteix en un camp d'operacions, no sempre visible, ni mínimament controlable. Tres notícies d'un cert ressò mediàtic han qüestionat profundament la identitat i han obert ferides que potser només són l'aperitiu d'allò que ens tocarà viure a partir d'ara. Fora vila ja no representa la pagesia, sinó que s'ha independitzat de l'univers de control administratiu i s'ha convertit en espai descontrolat, amb marges perquè sigui un campi qui pugui. Un accident mortal a una caseta a les rotes de Pina, la història d'una menor nigeriana segrestada en una caseta i la descoberta d'una canera abandonada i en condicions lamentables, han posat el nom d'Algaida en un mapa nou i deforme. Són notícies amb succeïts d'allò més tèrbol. Un aire de foscor i de repugnància comença a dominar en certs espais que lamentablement estan en mans de l'especulació i dels marges de la vida reglada. Aquesta seqüència, gens anecdòtica, que s'ha sentit contar a la vila, lamentablement, no ha tingut grans conseqüències després de ser portada informativa, perquè el Medusa Beach Club, de l'Arenal ha reclamat tot el protagonisme. Tot allò que està passant són espurnes d'aquesta altra realitat, d'aquest univers diabòlic que poc a poc ens acorrala i ens fa sentir que alguna cosa deu està fracassant quan augmenten les evidències del deteriorament general. Sembla haver-hi una majoria que es comença a posar d'acord en que s'han d'acabar els descontrols i els excessos. Arriba l'hora de corregir, ordenar i educar la ciutadania a mirar en una direcció nova. La Part Forana també té el seu infern.
La balearització de fora vila
02/06/24 0:30
También en Opinión
- Noche trágica en las carreteras de Mallorca: cinco accidentes se saldan con dos fallecidos, dos heridos graves y cuatro leves
- El Gobierno prorrogará finalmente todo el año la gratuidad del transporte en Baleares
- El colectivo de propietarios alemanes de Santa Ponça, desesperado: «Las obras arruinan nuestro negocio»
- Detenidos tres trabajadores de las obras del aeropuerto de Palma por robar toneladas de material
- Pez globo en Baleares: ¿Una amenaza real?
1 comentario
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
Si no controles qui entra a viure a ca teva entre el blat entrarà la citzània, com a la paràbola cristiana. L' Estat d'avui ha renunciat a controlar amb eficiència, emparat en una farisàica actitud piadosa -"too er mundo e güeno"-; Totes les víctimes de les malifetes comeses per aquesta manca haurien de demanar indemnitzacions a l'Administració Pública competent, per omisió del deure de servei efectiu als ciutadans. ¿Recordau quan la gent als pobles de Mallorca deixaba la clau al pany de la porta quan sortia de ca seva?. Provau-ho avui.