TW
1

Vull expressar i compartir amb orgull aquesta fita important que hem aconseguit al Consell de Mallorca amb el Govern de Llorenç Galmés: l’obertura del Monestir de Bellpuig al públic. Aquest projecte ha estat una prioritat des del primer dia del nostre govern, un compromís ferm amb la cultura i el patrimoni de la nostra illa, i per això, la vicepresidenta primera i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca se sent molt orgullosa de veure-ho finalment fet realitat.

Aquest goig només s’entén, si recordem que, quan vam assumir el govern, el monestir es trobava en una situació molt precària per la manca d’actuacions de les polítiques culturals d’esquerres, deixant aquest espai en un estat de degradació inacceptable.

Una de les nostres primeres passes va suposar treballar a contrarellotge per restaurar el conjunt, especialment en la col·locació d’una teulada nova que ara protegeix aquest monument de segles d’història. La recuperació de Bellpuig no és només una qüestió de rehabilitació estructural; és també una qüestió de posar en valor la seva història i fer-la accessible a tothom.

Amb aquest objectiu, s’ha desenvolupat un projecte d’interpretació que permet als visitants endinsar-se en la història del monestir. També s’han instal·lat cinc panells informatius que expliquen les diferents parts del conjunt: el camí de Bellpuig, l’entrada al priorat, l’Església de Santa Maria de Bellpuig, i altres edificis que formen part d’aquest espai. A més, hem incorporat codis QR per oferir una visita autoguiada, una manera moderna i accessible de connectar amb el nostre passat.

Aquest projecte també celebra el nostre patrimoni immaterial. L’any passat, es va col·locar la campana que el poble de Bellpuig (Catalunya) ens va donar, i que havia estat abandonada a l’ajuntament durant quatre anys per la manca d’implicació de l’anterior govern. Aquesta campana simbolitza els llaços entre pobles i la importància de preservar els elements que configuren la nostra identitat cultural.

El projecte de Bellpuig va molt més enllà d’una mera restauració estètica. Recentment hem completat una de les campanyes d’excavació arqueològica més ambicioses, amb una inversió de gairebé 300.000 euros. Els resultats d’aquestes excavacions ens han permès aprofundir en la història del lloc, des de l’època tardoantiga fins a la casa pagesa del segle XIX.

Tot i així, encara queda molt per fer. La història de Bellpuig és la nostra història, i és la nostra responsabilitat continuar investigant-la i protegint-la per a les generacions futures.

La reobertura de Bellpuig al públic és una victòria de tots, però és només el principi. El nostre objectiu és anar més enllà de l’obertura al públic i crear una experiència enriquidora per als visitants. Per això, la pròxima passa serà posar en marxa visites guiades que permetin entendre amb profunditat cada racó d’aquest espai històric i natural.

Finalment, no puc acabar sense esmentar l’esdeveniment amb el qual celebràrem aquesta gran fita: el concert de «1 piano y 200 velas», un esdeveniment en el qual es va esgotar les entrades i que ens va permetre gaudir d’una combinació única de cultura, música i patrimoni en un dels espais més especials de Mallorca.

Amb l’obertura de Bellpuig, el departament de Cultura i Patrimoni compleix una promesa i reafirma el seu compromís amb la preservació del patrimoni. Bellpuig no només representa la història de la nostra illa, sinó també el nostre futur, un futur en què la cultura serà més accessible a tothom.