Ovaciones, olés y gritos de 'libertad' han protagonizado una última tarde histórica en la plaza de La Monumental, el último coso taurino que permanecía en activo en Cataluña y que a partir del próximo enero deberá cerrar tras la prohibición decretada por la mayoría del Parlament.
Una vez finalizada la tarde, parte de los cerca de 20.000 aficionados que abarrotaron la plaza se lanzaron al ruedo para llevarse de recuerdo la arena de La Monumental, y entre abrazos y alguna pancarta optimista que rezaba 'Continuará...', no han parado de fotografiar el momento.
José Tomás cortó dos orejas en su primer astado, el catalán Serafín Marín hizo lo propio con el último de todos, y junto con Juan Mora (poco afortunado), han salido a hombros llevados en volandas por sus seguidores, ataviados con banderas de Cataluña.
La complicidad entre el público y los espadas ha estado asegurada desde el primer momento, con ovaciones atronadoras y dedicaciones a la grada por parte de los matadores en cada faena, en una plaza en la que las mantillas cubrían parte de la barrera, el humo de los puros flotaba en el ambiente, las pancartas reclamaban la continuación de los festejos en favor de la libertad y la cultura, y banderas de Cataluña y España.
Sólo Tomas llena
Especialmente afectado se mostró el torero Marín, quien se retiró cabizbajo y apesadumbrado, cuando minutos antes había sido Tomás el que, con la plaza puesta en pie, se despidió haciendo reverencias en un coso que solo su presencia ha sido capaz de llenar en los últimos años, tiempo en el que la afición al toreo a ido en declive.
Incidentes
Los aficionados increparon insistentemente al equipo de informativos de TV3 trasladado a la plaza para cubrir el acto, tanto antes de la corrida, desde las 5.30 horas, hasta después de ella.
A las 21.30 horas seguía habiendo presencia policial en las inmediaciones del coso, aunque los aficionados y detractores ya se habían dispersado.
Pero a la salida de la corrida, mientras los toreros salían a hombros, un grupo de aficionados agredió al grupo de antitaurinos concentrado frente de la plaza.
Por otra parte, algunas autoridades mallorquinas se desplazaron al coso catalán para ver la última estocada de la Monumental. El alcalde de Palma, Mateo Isern, y la presidenta del Consell de Mallorca, María Salóm. También estuvo el pitor malloquín, autor del cartel de la última corrida, Miquel Barceló.
61 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
El argumento manido de que los que abogan contra el sufrimiento de los animales no se preocupan de las personas es una falacia y una estupidez.Una cosa no te inhabilita para la otra,a menos que no sepas caminar y mascar chiclé a la vez.Y otra:una cosa es matar un animal para alimentarse y otra para divertirse.Asi que le pueden ir dando al que me quiera convertir en vegetariano por el simple hecho de que no me guste machacar animales.
DIES DE DOL PER ALS AMICS DE LA TORTURA.
Amb tot, s'ha de reconèixer que els amants de la tortura i de la sang tenen raó quan afirmen que el debat és identitari. I tant que ho és! Ho ha de ser per força, quan ells defensen el manteniment de les curses amb l'argument que són la Fiesta nacional espanyola. Què hi ha més identitari que això? Tanmateix, la part més repugnant de tot plegat, la que fa venir basques de debò, és aquella que defineix la Fiesta com a 'art' i que la justifica com a tradició. Amb relació a l'ús del terme 'art', associat a la tortura, val a dir que no és nou. Al llarg de la història de la humanitat, han estat molts els torturadors que han definit com a 'art' el grau de sofisticació assolit en la seva praxi. I pel que fa a la tradició, no hi pot haver argument més ridícul. La resposta la dóna un dels personatges de Cor de brau: "L'antiguitat d'una tradició no legitima el martiri de ningú. Només és el testimoni de la llargària de la seva impunitat".
De moment, per sort, les curses de braus han mort a Catalunya i ja no sentirem més la cantarella demagògica d'aquells hipòcrites que, per no significar-se gaire, diuen que el que caldria fer, en lloc d'abolir la Fiesta, és deixar que morís sola. És a dir, que, segons ells, la tortura a éssers vius no s'ha de prohibir. Cal esperar que els torturadors i el seu públic se'n cansin. Magnífic. D'això se'n diu tenir arguments. Les alegries, però, no s'acaben aquí. D'ara endavant tampoc no sentirem aquella galdosa mentida que diu que a Catalunya hi ha molta afecció a les curses. És per petar-se de riure. Deu ser per això que l'empresa Balañá, aquella que dóna suport econòmic a Ciudadanos, ha declarat unes pèrdues de 24.000 euros per cursa -aquesta temporada n'hauria perdut 360.000- i deu ser per això també que la cursa que va obrir la temporada 2011 a la Monumental només va tenir 400 espectadors, la majoria turistes i gent vinguda d'Espanya, el mateix país de procedència del gros dels espectadors que van acomiadar les curses a Catalunya el passat dia 25.
. Per poc temps, però, perquè en aquell país cada cop hi ha més rebuig a aquest espectacle -entre el 2007 i el 2010 el nombre de curses va caure un 34%- i els moviments animalistes no paren de créixer. L'àmbit d'actuació dels taurins, per tant, s'està encongint fins al punt que l'abolició de les curses a Catalunya ha fet que països tradicionalment favorables a aquest espectacle, com ara Colòmbia, estiguin plantejant-se'n l'abolició. I la prova és que la decisió catalana va ser aplaudida per gairebé tot el planeta.
S'ha acabat. Ha trigat molts anys a arribar, però s'ha acabat. Ja no hi haurà més curses de braus a Catalunya. Després que el passat 25 de setembre se celebrés la darrera cursa a la Monumental de Barcelona, aquest espectacle retrògrad, sàdic i sanguinari ja no es podrà veure més al nostre país. Amb l'actuació d'aquest gran artista del martiri aliè, anomenat José Tomás, la temporada taurina s'ha acabat i, d'ara endavant, tots aquells que n'estan enamorats o que s'exciten veient com un brau treu sang per la boca, hauran d'anar a Espanya a satisfer els seus baixos instints.
La diferència entre els països civilitzats i els altres,és açò precisament que de la tortura al animals no en fan expectacle.Catalunya ha votat per majoria al parlament,i en aquest cas representa la majoria del sentiment popular,per tant qui vulgui gaudir de sang i fetge,cap a espanya hi falta gent.
La veritat no hi veig la relació entre els cargols.El maltracte als animals degrada el que el practica,ter-ne un expectacle degrada a la societat que ho permet.
Todavia estoy flipando como unos cuantos "fanaticos" de no saben muy bien, Que, hayan sido capaces con cuatro pancartas y aprovechando un momento politico "OPORTUNO" se hayan salido con la suya.- SOY ANTITAURINO, pero como no me gusta no voy ... Y PUNTO, PERO SOY FELIZ CUANDO MI ESPOSA Y MI HIJA VAN A UNA CORRIDA Y VIENEN ENCANTADAS, ( Buen ejemplo lo de los caracoles A LA LLAUNA.- HIPOCRITAS ANTITAURINOS.-
Si los toros son cultura, el canibalismo es gastronomía.