Quan va decidir el Partit Popular abandonar el consens de 1986 al voltant de la normalització lingüística de la llengua pròpia de Balears, el català? Va ser durant la presidència de José Ramón Bauzá? Va ser Jaume Matas quan va començar a plantejar el reforç de les modalitats illenques? Quan José María Rodríguez va rebaixar el nivell d'exigència del català a la funció pública? Quan Carlos Delgado va propagar aquell lema del ‘sin complejos'? Ha estat una progressiva evolució del PP cap a una radicalitat que els ha duit a compartir agenda ideològica amb Vox a l'etapa actual?
Marga Prohens, el PP que presideix, i el partit de la ultradreta, estan coincidint en la seva agenda de disminució del paper del català a l'administració pública, a l'educació o a la sanitat. Està demostrat, en tots aquests àmbits, que la llengua no és l'element principal en la mancança de professionals sanitaris (passa a tot el territori de l'estat), tota família que tengui fills sap que l'educació pública garanteix que al final del sistema educatiu empren perfectament les dues llengües cooficials (tot i que a les seves relacions personals guanya terreny el castellà front al català, al contrari del que solen argumentar PP-Vox), i a l'administració pública directament inculquen un dret que obtenim de la Constitució espanyola, el dret a l'ús de la llengua cooficial: si qui ens até no coneix el català, com podrem exercir el nostre dret?
Per tant, aquesta regressió en matèria de normalització lingüística no respon a una mancança real ni a una situació real al carrer, tampoc existeix una demanda social majoritària. PP i Vox estan anant contra allò que es deia fa quasi quaranta anys al Parlament, durant el debat sobre la llei de normalització lingüística el 1986: «Si consideram les circumstàncies viscudes durant els darrers anys que han propiciat una decisió de desigualtat entre les dues llengües avui oficials, on la llengua castellana ha dominat i la catalana ha estat relegada al paper de llengua domèstica i familiar, normalització vol dir superar la marginació que ha sofert aquesta llengua, salvant-la de la seva situació d'inferioritat a fi d'aconseguir la seva equiparació a la llengua oficial de l'Estat», qui ho deia era Francesc Gilet, conseller del Govern de Gabriel Cañellas, i concloïa que l'objectiu era: «Fer que tots els ciutadans de les Balears la coneguin i la utilitzin amb correcció i sense traves, tant a l'esfera familiar com a l'esfera pública…»
Està clar que el PP ja no pensa igual, va de la mà de Vox imposant el retrocés lingüístic per motius purament ideològics, per una guerra ideològica als drets i llibertats assolits durant els anys de la democràcia i l'autonomia a les Illes Balears, el seu és un pacte de retrocessos que no podem permetre i que cal denunciar cada dia, a les institucions i a tots els fòrums que la democràcia reconeix a la societat civil.
5 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
joserouzerolleEs castellà s'imposa "per collons" i s'introdueix de meravella. Es català no s'ha d'introduir perque fa vuit segles que ès sa llengua pròpia de ses famííes mallorquines, menorquines i pitiüses. A voltros vos podem dir "fatxanyols" o "hispanazis". Te pareix bé? No m'estranya que t'agradi s'espanyolisme de Vox, però ves alerta que es PP té molts de dirigents, simpatitzants i votants que són ben mallorquins i no reneguen sa llengua. A posta no s'entenen amb Vox!
AngelcaídoQuins filòlegs diuen això que els atribueixes? Quina gramàtica mallorquina? Quin diccionari mallorquí? ¿Estàs dispost a escriure es castellà seguint una gramàtica i un diccionari de fa cinc segles? Quina llengua estimes que no sigui sa castellana? Quina llengua defensa Vox i quines llengües voldria fer desaparèixer? Quina diferència hi ha entre sa política lingüística que proposa Vox i sa franquista? Esper respostes clares i concises.
Creo que por desgracia para la política no van los mejores es una pena, pero es así y para los aparatos de los partidos menos, Dicho esto te dire que por desgracia eres hijo de una herencia totalitaria con ganas de imponer las cosas por "collons" aún que aceptaramos que el catalan es una lengua minoritaria sin demasiado interés salvo para conseguir un puesto en la administracion publica, cosa en la que no entro ni salgo, si en lugar de obligarla intentarais que la gente la amara seria mucho mas facil de introducir. Como todo en la vida es más facil introducir lo que se ama que lo que te imponen , luego os enfadais porque os llaman "catanazis" "fasciocatalanistas " etc en fin no se si me entiendes con los socialistas de los 80 me entendia perfectamente hoy no hay manera supongo que la culpa es mia Pero mientras tanto aplaudo a PP de ahora y Vox por la valentia de levantarse contra el aldeanismo cultural
Vos imaginau escoles en català i escoles en castellà? Serien guettos autèntics. Si no fos per l'empatia amb els docents, m'agradaria veure-ho
CONDICIÓN para que una lengua sea IDIOMA? UNA GRAMÁTICA Y DICCIONARIO ( dicen los filólogos) MALLORQUÍN gramática y diccionario 500 AÑOS ANTES QUE EL CATALÁN que utilizó LA NUESTRA PARA HACER LA SUYA. CONCLUSIÓN; EL MALLORQUÍN FUE IDIOMA ANTES QUE EL CATALÁN QUE FUE DIALECTO HASTA 1919. SI AMAS LO TUYO DEFIÉNDELO. Y VOX NO TIENE NADA QUE VER EN LO ANTERIORMENTE ESCRITO. SI parece que es EL ÚNICO DISPUESTO A DEFENDER NUESTRA LENGUA. Y el peligro es VOX?