Artà, Esporles, Manacor, Porreres y Santa Margalida impulsarán la creación de la red de municipios de las Illes Balears adheridos al Institut Ramon Llull. Mañana los cinco alcaldes, Jaume Alzamora (Artà), Bernat Bauçà (Porreres), Antoni Pastor (Manacor), Miquel Ensenyat (Esporles) y Miquel Cifre (Santa Margalida) se reunirán con el director del Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, para empezar a diseñar el marco jurídico para sacar adelante este proyecto. La reunión tendrá lugar en la Institució Pública Antoni Maria Alcover, de Manacor.
Los ayuntamientos de Artà y Manacor ya han aprobado en sus respectivos plenos un documento de compromiso para seguir trabajando con el Ramon Llull como un auténtico instrumento de proyección exterior de la lengua y cultura catalana.
Uno de los municipios que primero se implicó fue Artà. Su alcalde, Jaume Alzamora, explicaba ayer a Ultima Hora que «a raíz de la moción que aprobamos por pleno mantuvimos diversas conversaciones con diferentes alcaldes para impulsar la creación de esta red de municipios, así como se ha hecho en el País Valencià y está previsto que Villatoro nos explique cuál es la fórmula que se puede seguir y una vez que se establezca la idea es hacer extensiva la propuesta a los diferentes municipios de Mallorca y de las Illes».
Por su parte, Villatoro avanzó que «el viernes les informaré de la posibilidad de convenios con el Institut y agradezco su interés porque significa que creen en el proyecto», y añadió que «la situación tiene una simetría con lo que sucede con Valencia».
Lamento
En cuanto a la reunión de Barcelona: «No ha habido tensión porque todo era previsible, pero la mayor parte de las intervenciones han sido de lamento», explicó Villatoro. «Pocos días antes del aviso de la ruptura, que nadie deseaba, celebramos en Palma los diez años y los discursos auguraban larga vida a la colaboración mutua».
Villatoro también comentó que «se ha hablado fundamentalmente de razones económicas», y argumentó que «el Llull tiene dos lógicas, la territorial y la de la proyección de la lengua y cultura, por lo que, a partir de ahora, las traducciones de los escritores baleares seguirán siendo promovidas pero, por lógica territorial, los autores de las Islas ya no contarán en los actos que se hagan».
39 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
Amb aquesta deserció del Govern balear, hem de seguir a tenir una presència dins el IRL, si mès no com a xarxa de municipis. Enhorabona! Els catalans han tingut el detall d'anomenar aquesta plataforma cultural amb el nom d'un gran mallorquí. El Institut d'Estudis Balears té les seves qualitats emperò vé una mica estret per les tasques de prompció de la nostra cultura.
Yo som mallorqui de naxament, y com tal me sent ben orgullos. Per xerrar emplei es mallorqui que es una variant de es catala. Y no hem de olvidar que sa nostra cultura ve de es moros i de es catalans. Que ens han dexat es castallans, a part de hotels i urbanitzacions??. Quin idioma parlen es argentins, peruans, mexicans, etc? Yo pens que hem de apoyar sa llengua i sa cultura catalana, es sa nostra rel.
Mallorqui qui xerra mallorquí (qui xerra foraster... idò això! foraster), i si! es meu Pais, sa meva unica patria és mallorca. Atl·lot tens autoodi, sa llengua catalana no és cosmopolita, mira aqueix video (només posen dades de catalunya, si en posessin de Mallorca encara augmentaria sa cosa: https://www.youtube.com/watch?v=It3_D-Fkfq8
Guiem ... i tu qui et creus per treure ningú de la seva terra! Com a menorquí dic prou al teu centralisme (només hi ha que veure el "mallorquí" que apareix a IB3 que suposadament és la TV de les ILLES en plural): no volem ser mallorquins! Volem la nostra llengua, volem xerrar menorquí conscients de que és català.
Anau cap a Catalunya si teniu tanta fam de catalanisme, però a noltros es mallorquins mos deixau tranquils, ja está bé de defensar lo dets altres, cultura catalana a Catalunya, aquí ja tenim sa nostra, sa cultura mallorquina.
Enhorabóna a tots el municipis valents, perque llitgint aquesta página, JA SABEM LA CULTURA DEL CASTELLÁ....asquerósa, escriven en castallá i NO EN SÁBEN..i noltres els mallorquins,del camp i de la montany...SABEM AMB-DUES LLENGUES...perfectament...arruix..foresterots incults.
coloma.Escriven ani.malades,sensa fonament, perque no sòn criatures , son animmelets, lladres de la vida de perssones que estimen i vòlen, el QUE ES SÈU.honestament.¿quants de balears hi ha a Sevilla o a Guadalajara que EXIGEIX el que no es séu?...
Un acte triste, molt triste. El Sr. Conseller haguès pogut dimitir dignament o, si mès no, dir unes paraules per distancia-se de la decisió.
No s'entén què fan per aquí comentant totes aquestes persones que menyspreen la llengua catalana. Tenen una obsessió malaltissa per aquest tema o què? Endavant l'IRL vinculat a totes les terres que compartim llengua, cultura i història.
KH, impresentáble,vesten tu, i deixa de fer més oi.....desgraciadet...¿vols que les illes fagin una col.lecta per pagar-te el billet d`anada, sensa retorn?, amb mitja hora, tindren els dinners.vida nueva, en el caribe...sol,playa,mujeres,ciervos,.....¿HE..te gusta?..pues,tres,dos,uno,zero...