El sector educativo concertado de Balears, representado por patronales, cooperativas y sindicatos, solicitó una reunión con el conseller de Educació, Martí March, en la cual plantearán una batería de exigencias a tratar. Todos los solicitantes consensuaron una serie de puntos en la Mesa Social de l'Ensenyament Concertat, que no incluye a la Administración pública educativa.
Revisión y renovación de los módulos de conciertos
Se renuevan cada seis años y, en 2023, se tienen que volver a negociar. El sector teme que ante la reducción del número de alumnos por el efecto de la bajada de la natalidad en las Islas, la Conselleria decida cerrar aulas.
Ratios en las aulas
Los miembros de la Mesa también están preocupados porque la bajada de la natalidad suponga tener menos aulas con mayor número de alumnos concentrados por clase.
Repasar los gastos propios surgidos desde el año 2008
Los módulos educativos no están actualizados al coste del precio de la luz y el agua, por ejemplo, que ahora cuestan más que en 2008, cuando se adaptaron por última vez, según los sindicatos de la concertada. Estos argumentan que también afecta a los trabajadores de administración y servicios porque tampoco han visto adaptados sus salarios.
Problema en 0-3 años
Las patronales de la concertada, como Escola Catòlica Illes Balears, lamentan que la gratuidad anunciada por el Govern en centros de la red pública de escuelas infantiles y de su red complementaria excluye a muchos centros concertados porque todavía no están adaptados a los requisitos que se exigen.
Condiciones laborales
El sector concertado debe negociar las mejoras de los sexenios, la paga de los 25 años, el acuerdo de las jubilaciones parciales y el de recolocación de docentes asociada a la pérdida de aulas, en caso de producirse.
Diversidad
Los miembros de la Mesa consideran que faltan recursos para atender la atención a la diversidad en los centros concertados y que se está dando un trato desigual respecto al sector público.
Burocracia y Lomloe
Como también pasa en la pública, los sindicatos, especialmente, denuncian el exceso de burocracia que deben de afrontar los docentes y que la aplicación de la reforma educativa está complicando el inicio del curso, por lo que piden medidas de flexibilización.
Mismo trato que a la pública
El sector de la concertada critica que la Conselleria convoque a la Mesa Sectorial primero a los miembros de la pública y días después a los de la concertada. Cuando hay novedades se enteran por la prensa o mediante los compañeros de la enseñanza pública. Por ello, exigen que se les convoque a todos en la misma fecha.
Comisión de titulaciones
La Mesa pide volver a estar presenten en la comisión de titulaciones que se encarga de habilitar a personas que no cumplían los requisitos necesarios para ejercer la docencia. Critican que se les excluyó y que serían informados por parte de Educació.
5 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
Som i serem. I si ets de dretes i t'hi dediques des-del temps que se va fer aquest invent del TBO, no fa cap falta que siguis mestre ni llicenciat, tant per fer classes com per dirigir el centre.
Com se pot fer per obrir una concertada? Te donen doblers i un fa el que vol i pot elegir alumnat, no?
La concertada, ja que la pagam tots, hauria de seguir amb les llistes públiques d'interins docents. Això sí que és un bon xiringuito
Idò si demanen tant i exigeixen ser com els funcionaris en drets, la conselleria d'Educació té la obligació moral d'exigir als docents d'aquests centres concertats que manté amb diblers públics, els mateixos requisits que exigeix als funcionaris,.alhora que reservar-se la funció de convocar proves selectives per cubrir les places vacants de docents i contractar als millors candidats, enlloc de deixar que se faci a les escoles i que aquestes facin el que volen, perque és completament il.legal. I en quant als centres, obligar-los a acollir a tots els alumnes com fa la Pública, sense restriccions pels que son immigrants, de minories ètniques, amb problemes familiars, pobres de solemnitat o que professen religions que no son la Catòlica, o que tampoc els agraden els fills de pares separats o divorciats, com se sap que fan certs centres fonamentalistes que continuen concertats. I que no se posin entrebancs als inspectors, perque aquests puguin pider treballar i se puguin detectar si s'adoctrinen als infants en temes polítics o religiosos.Perque resulta un poc sospitós que hi hagi tants d'ultres que siguin ex-alumnes de centres educatius que son més aviat petits. Però tranquils! Perque malgrat no sigui beneit i vegi tot el que passa, el senyor consrller no s'atrevirà a enfrontar-se amb aquest lobbi poderós, que va sorgir precisament per una mala decisiô d'un govern estatal socialista, que no va voler escoltar als pares i mares i se va deixar enganar pels empresaris d'aquest sector.
Aquesta gent no ho té gens clar, a veure: és ben normal que sa Conselleria es reuneixi prirmer amb els "seus" centres, els centres públics són i depenen de la conselleria d'educació. I aquests centres concertats ho tenen ben clar i bé que quan surt una norma que no les agrada tot d'una recorda que ells "són empresa2 i no les poden interferir en la gestió del seu personal. Per exemple els seus claustres no pinten res tot el decideix l'empresa i a callar i moltes coses més: horaris, ús d'eina administrativa que tots els centres públics empren i que fa que la conselleria pugui veure tot el que fan i tenen però els altres no en volen ni sentir parlar. Gastos de llum i aigua?? El concert les paga el sou dels mestres no la conservació i despeses edifici perquè és SEU i fan amb ell el que volen i cobren a les famílies fundacions, col.laboracions... i ialtres conceptes com : equip psicopedagògic. Atenció a la diversitat?? que vagin un dia de visita a un centre públic veinat i veuran que és atenció a la diversitat. Ells fan una selecció "natural" perquè si alguna familia "especial" cau a un dels seus centres degut a les quotes que ha de pagar, uniformes, instal.lacions tot d'una que pot parteix a la pública.