S'ha d'aclarir d'antuvi que el turisme ha estat portador a les Balears d'aspectes positius i d'altres, francament negatius. Ja Miquel Ferrà, l'any 1925 es planyia: «Què volem? Volem el respecte a les belleses naturals de la nostra illa, imposat si cal per la llei i prescindeixo en aquest moment del punt de vista del turisme, que no podem acceptar com ideal únic de la vida d'un poble. Un poble deu aspirar a ser quelcom més que un hostal de forasters i els països de bellesa massa fàcil, com és el nostre, risquen de convertir-s'hi i perdre l'ànima en el comerç banal amb la turba cosmopolita, sense l'abrandament d'un ideal fort» (L'ideal mallorquí). Turismofòbia? En l'actualitat s'ha disparat el nombre de turistes per damunt dels devuit milions anuals i la societat balear s'interroga sobre si no es podria haver fet d'una altra manera o si és el preu que s'ha pagat per deixar de ser tan pobres. Conceptes que ara sentim –final, maduresa, saturació, obsolescència– han estat estudiats i els canvis –substitució, protecció, mutació, reconversió, restauració, esponjament, post-estancament– també.
Alguns consideren dolent, no el turisme en sí, sinó la turistització de les Illes. S'ha arribat a qualificar el turisme com una activitat ‘etnocida', aniquiladora de cultures. Turismofòbia? És ben conegut l'ús del terme ‘balearització', encunyat malèvolament pels competidors que, sens dubte, tengué èxit. No és estranya la qualificació dels turistes com a nous bàrbars del Nord. Altres, són partidaris d'un creixement amb el paradigma del que s'anomena turisme sostenible. Nogensmenys, l'ús abusiu del concepte de sostenibilitat li ha fet perdre sentit, lligat al que s'ha anomenat l«hipocresia del proteccionisme'.
Altres veuen que a part d'una millora de les condicions econòmiques de la societat receptora, l'arribada dels turistes ha ajudat a una necessària renovació de les estructures socials, anquilosades. La valoració del turisme a Balears es mou entre la pesta i la maina. S'arriba a plantejar clarament si Balears és o no una regió desenvolupada clarificant la relació entre nivell de renda, nivell de benestar i altres disfuncionalitats, ja que l'economia balear és capaç de generar, gràcies al turisme, molta renda, però aquesta, cada cop, està més mal repartida, els excedents no són tots invertits a les Balears i la ineficiència de la política distributiva del sector públic cap a les illes, ens allunya, cada cop més, del potencial de creixement. Turismofòbics?
Algú altre es plany de la servitud que comporta abocar-se totalment al turisme, «una activitat en si mateixa capitalista i no benefactora, ni culturalista, ni ‘socialista', no crec que es pugui titllar d'antidemocràtica la recerca del turista més selecte o més ric, com no sia la vocació de tots els illencs la de llustra-botes...» (Vicenç Rosselló, 1977). Turismofòbic? Si bé és cert que hi ha una certa hostilitat, larvada, tant cap els turistes, com cap els immigrants i els residents estrangers, els problemes suscitats amb aquests col·lectius atrets a les illes pel desenvolupament turístic, fluctuen entre la integració o limitar la venda de terres. La sensació de què no hi cabem tots a l'illa, la sobresaturació dels serveis i dels indrets, ha destapat la problemàtica de mesurar la capacitat de càrrega a les illes Balears, en funció del límit de les infraestructures i del medi ambient, però cal recordar que també s'ha de mesurar la càrrega psicològica, social i cultural. Turismofòbics?
4 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Ultima Hora
Molt bo senyor Picornell. Tanmateix els nostres governants no entendran res del que ha explicat. I si ho entenen, no li faran cas. Reduint l'escala del problema, perquè efectivament és un problema, hi ha un estudi de la UIB i de la Societat d'Història Natural de Balears que estableix una capacitat de càrrega de 300 persones al dia dins el Parc Nacional de Cabrera. Idò bé, els nostres dirigents interpreten que aquest límit està associat a la instantaneitat; és a dir, que en un monent donat no hi hagi més de 300 persones (visitants, turistes). Si hi passen 1200 persones en 4 torns de 300 no fa res, això de sostenibilitat no saben què vol dir. I deu ser amb la complicitat d'un grapat de funcionaris amb la professionalitat al nivell del fang. Augmentin l'escala i s'entendrà el que passa a les altres illes habitades. Monarquia bananera. Segurament seria tb república bananera amb aquest personal. No hi ha remei.
Ara mateix me conformaria que no anàs a pitjor, ja que estic segur que així serà. El que és ben segur és que no decreixerà el turisme ja que hi ha massa interessos i l'únic que deman és que mos deixin el poc que ens queda, fora desestacionalització, fora promoure la nostra cultura i les nostres zones encara no saturades, etc Turismofòbia?
Bon dia. S'economia balear és una yonki des turisme. Basta veure que havent-hi una saturació turística insostenible, unas cifres mai sommiades de visitants, encara en hi ha que plantejen que una reducción de sa produció turística mos podria fer colapsar. Es sa por o pànic nerviós que desenvolupen es depenents d'una droga quan sa plantejen quedar-se sensa ella. Quan sa realirat és sa contraria, és mes fácil colapsar s'economia si seguim per es camí que que anam que si se fa un control fonementat. Fitxau-vos amb s'OPEP. Controlen s'oferta per a controlar es preu. Tenen ben clar des de fa molfs d'anys que és millor controlar s'oferta per a conseguir millors beneficis; devallen s'oferta, se sosté sa demanda per si sola, els preus pugen. Aconsegueixen millor beneficis devallant sa producció. A més si se produeix manco, manco despesa per a produir. En saben mes que noltros. Tenen ben clar que els yonkis de s'energia són els compradors. Aqui mos hem convertit noltros mateixos en els yonkis des sistema. Ara, en hi ha que diuen que no podrem viure sensa turisme, magnifiquen diguent que un control, o certes accions populars mos poden dur as colapse. Jo ho veig com tenir por de calar es motor d'un cotxe quan s'està a punt de tenir un accident per excés de velocitat. Res més en fora de sa realitat. Com me va dir un veniat meu alemany, i enginyer de sistemes energètics (técniques energètiques): "No todo debe ser turismo." Ho feia en relació a sa meva queixa de que cada vegada més, és més difícil trobar un bon mecànic, o un tornér qualificat, o un fresador, un ajustador. (A Alemanya també pasava fa anys, ara les recuperen perque no volen que es "know how" se perdi. Els yonkis acaben per autodestruir-se, i si eren bons amb alguna cosa o deixen d'esser. Grans professionals i grans artistes s'han perdut per una dependència. Es una pena veure com se perden aqui els oficis més aviat que a altres bandes. És una pena tenir que comanar feines a sa península perque aquí no les fan; i lo bó és que tenen ses eines, i que es mestre que se va jubilar fa poc, ho feia. Tot plegat fa molta pena. Salut, i bon diumenge.
No es turismofobia, es saturación extrema de las islas. Hay que parar esto, no cree?