TW
13

Si miram les xifres d’inversions rebudes pels illencs en els darreres 50 anys, queda clar que a Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca els envolta l’aigua i un mur d’insolidaritat descomunal només comparable en dimensions a la incapacitat (?) de bona part dels seus habitants per percebre’l.

Segons el Cercle Català de Negocis (CCN), les Balears són la segona comunitat més rica en producció, només superada per Madrid (que va més dopada que Armstrong al Tour). Una vegada repartits «solidàriament» els impostos entre totes les autonomies, passam a ser la més pobra de tot l’Estat. Que rar, no? Però no ens fiem tan sols d’aquests malèvols separatistes del CCN.

Enguany, Espanya té previst invertir 11.794 milions d’euros en infraestructures. Les Balears representen un 2,5 % de la població de l’Estat. Teòricament ens haurien de tocar 294 milions d’euros, però els 30 milions del tren de Llevant s’han de pagar de l’ecotaxa. O no és una infraestructura pública o no som Espanya?

Enguany, el Ministerio de Transportes invertirà 107 milions d’euros a Sòria, la majoria per a renovar la línia ferroviària que l’uneix amb Torralba, un poble de 50 ànimes. Així, Sòria serà la quarta província amb més inversió. Balears és la tercera, però per darrere. I ens salvam de ser cuers perennes perquè Madrid inverteix en el port i l’aeroport de Palma, que en el darrer exercici van generar 184 milions. N’heu vist cap?

Segons l’associació Amics del Ferrocarril, si Espanya hagués invertit un sol mes dels 52.700 milions que ha gastat en AVE en els darrers vint-i-cinc anys, Mallorca tendria la millor xarxa ferroviària d’Europa. 175 milions que a les ínsules ni els hem ensumat. I del poc que ha arribat pel transport ferroviari, se n’han hagut de tornar 40 milions: «Es colmo!».

Pel «Gobierno de España» carreteres i línies ferroviàries són estratègiques per unir comunitats. Però la nostra, no compta. I cap dels executius balears ha estat capaç de canviar això. A la llarga, es pretén invertir en tren molt més de 30 milions i tampoc vendran de Madrid. I la injustícia es farà tan grossa com la sensació que a la península, on comença el Mediterrani, acaba Espanya.